Direct naar artikelinhoud
Benoemingen

N-VA grijpt wellicht naast topbenoemingen van regering-Michel

Philippe Muyters (midden) was een van de topkandidaten voor N-VA.Beeld Photo News

Philippe Muyters (N-VA) wordt wellicht geen vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank. Ook de andere federale benoemingen waarvoor N-VA in de running was, zijn van de baan. Maar de puzzel is nog niet gelegd.

“Benoemingen zijn nu het laatste van onze zorgen.” In de federale regering wil niemand de indruk wekken dat ze in deze cruciale dagen bezig zijn met de verdeling van posten. Commentaar op de grote benoemingspuzzel van premier Charles Michel (MR), die al maanden aansleept, is dan ook schaars. “De benoemingen stonden niet bij de drie prioriteiten die de premier zondag naar voren schoof”, laat zijn kabinet weten.

Iedereen is het er wel over eens dat N-VA met haar stap uit de regering kan fluiten naar de topjobs waarvoor haar kandidaten in de running waren. Dat valt ook te horen binnen N-VA. Het is een logische consequentie van de keuze om de regering te verlaten, klinkt het. Partijwoordvoerder Joachim Pohlmann: “De benoemingen zijn van de baan.”

Droomjob

In de eerste plaats treft dat Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA). Hij maakte veel kans om benoemd te worden als vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank. Mogelijk gaat zijn droomjob naar MR, die ook op de post aast.

De regering is ook op zoek naar een nieuwe vicegouverneur bij de Nationale Bank. N-VA drong aan op de gewezen zakenbankier Tom Dechaene. Hij werd in 2014 al door de partij benoemd als directeur bij de Nationale Bank. Zijn promotie belandt nu in de koelkast, mogelijk ten voordele van directeur Tim Hermans, de vroegere rechterhand van Gwendolyn Rutten (Open Vld). CD&V is ook in de running.

Mogelijk gaat de droomjob van Muyters naar MR, die ook op de post aast

Op de lange baan?

Voor de nieuwe CEO van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en de nieuwe voorzitter van energiewaakhond CREG heeft de shuffle binnen de regering minder grote gevolgen. Bij de FPIM maakt Koen Van Loo, de kandidaat van Open Vld, een grote kans om herbenoemd te worden. Bij de CREG circuleren de namen van CREG-directeur Andreas Tirez (Open Vld) en Sven Vaneycken, de energiespecialist van Kris Peeters (CD&V). De energiespecialist van voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA), Francis De Meyere, lijkt uitgeteld.

Of N-VA effectief een groot verlies lijdt, zal nog moeten blijken. Aangezien Michel II vecht voor haar overleven, is de kans reëel dat de benoemingsronde op de lange baan wordt geschoven. Op 26 mei zijn er dan nieuwe verkiezingen, waarna een bestuursdeelname door N-VA opnieuw mogelijk wordt.