Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Dit weten we over de schutter van Straatsburg: een “discrete” man die in de gevangenis radicaliseerde

Ook de Duitse politie zoekt mee naar de dader bij de grens met Frankrijk.Beeld AFP

De 29-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij in Straatsburg zou in de gevangenis zijn geradicaliseerd. De man beschikt over een zwaar gerechtelijk verleden en bracht al ettelijke jaren achter de tralies door.

De dader van de schietpartij in Straatsburg gisteravond is nog steeds op de vlucht, al zou hij gewond zijn geraakt gisterenavond. Zowel Frans als Duitse politie zoeken met man en macht naar de 29-jarige man.

Volgens het Franse persagentschap AFP heeft Chérif C. donkere ogen, zwart haar, dikke wenkbrauwen en een korte baard. Hij wordt door een buur omschreven als een “discrete” man, die alleen een klein appartement bewoonde in een vervallen gebouw in een buitenwijk van Straatsburg. Zijn ouders wonen in dezelfde wijk.

“Fiche S”

C. werd in 1989 in Straatsburg geboren en werd sinds 2016, na een verblijf in de gevangenis van 2013 tot 2015, aangemerkt met een “fiche S”, wat betekent dat hij wegens mogelijke radicalisering op de radar stond van de Franse staatsveiligheid. Tijdens zijn opsluiting trok hij de aandacht van de inlichtingendiensten omwille van zijn religieuze radicalisering en zijn bekering. Het is om die redenen dat de man sinds zijn vrijlating eind 2015 “op een vrij ernstige manier” werd opgevolgd, verklaarde staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez.

Ondanks zijn zware gerechtelijke verleden (geweld, diefstal, vernielingen) stond de man nooit bekend voor misdaden gelieerd aan terrorisme

Ondanks zijn zware gerechtelijke verleden (geweld, diefstal, vernielingen) stond de man nooit bekend voor misdaden gelieerd aan terrorisme, aldus Nunez. Hij ontkende ook dat de verdachte zou hebben geprobeerd om naar Syrië te gaan. In de gevangenis beoefende de verdachte een radicale vorm van religie, maar niets wees erop dat hij in het dagelijkse leven over zou gaan tot radicale daden, klonk het voorts.

Gewapende overval

De Franse minister van Justitie Nicole Belloubet verduidelijkte dat Chérif C. “in Frankrijk twee celstraffen van telkens twee jaar uitzat”. Nog voor de aanval van dinsdag werd de man al gezocht in het kader van een gewapende overval in augustus 2018 die uitdraaide op een poging tot moord. Het is in die zaak dat de man gisterenochtend door de ordediensten zou worden opgepakt, maar C. bleek niet thuis te zijn. In zijn woning werden evenwel een granaat en een vuurwapen gevonden.

Volgens de Duitse autoriteiten werd de verdachte in 2016 ook in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 3 maanden wegens enkele inbraken. Hij zat iets meer dan een jaar in een Duitse cel, alvorens aan Frankrijk te worden uitgeleverd. 

Dreigingsanalyse

Onze minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei in De ochtend op Radio 1 dat de dader niet gekend is bij onze diensten. Volgens het OCAD, dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, is er dan ook geen link tussen de schietpartij in Straatsburg en ons land. Een aanpassing van het dreigingsniveau is daarom niet aan de orde.   

In de databanken is er geen spoor van hem terug te vinden, zei minister Geens. Hij legde uit dat momenteel actief wordt gescreend aan beide zijden van de Frans-Belgische grens, al is het niet honderd procent zeker dat de dader met de auto is gevlucht.

Honderden agenten werden opgetrommeld om de dader te zoeken.Beeld AFP