Batshuayi stoot met Dortmund door na gelijkspel in Europa League, Arsenal bibbert tegen Zweedse laagvlieger

© REUTERS

Michy Batshuayi heeft zich met Borussia Dortmund op het nippertje geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Duitsers kwamen in de eerste helft op achterstand tegen Atalanta, maar in de slotfase zorgde invaller Schmelzer voor de verlossing. Adnan Januzaj verloor met Real Sociedad op het veld van Salzburg (2-1) en ligt uit Europa. Arsenal

jefi

Atalanta ging als een Italiaanse furie van start om de 3-2 nederlaag uit de heenmatch goed te maken. En na elf minuten leverde dat ook al iets op. Een hoekschop belandde aan de tweede paal bij Rafael Toloi, die goed voor zijn man was gekomen, en die trapte de bal in het lege doel binnen. Bij Dortmund protesteerden ze omdat doelman Bürki gehinderd werd aan de eerste paal, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt goed.

Met het tegendoelpunt moest Dortmund zeker scoren op Italiaanse bodem. Daarvoor waren alle ogen gericht op Michy Batshayi, die door zijn twee doelpunten in de heenmatch extra geschaduwd werd door de Italiaanse verdediging. De Rode Duivel kreeg twee goede kansen, maar stuitte telkens op een verdediger.

In het Stadio Citta del Tricolore (Atalanta speelt zijn Europese matchen in het stadion van Sassuolo) kwam de grootste kans op een tweede goal voor rust nog van Atalanta. Cristante werd alleen voor doel gezet, maar hij kopte naast.

Schmelzer doet het

Na de pauze kon Dortmund meer een vuist maken tegen het enthousiasme van de thuisploeg. Ook Batshuayi kon zich in een moeilijke match nog doen opmerken, maar zijn schot was geen probleem voor Atalanta-doelman Berisha.

Gomez kreeg nadien dé kans om de kwalificatie veilig te stellen, maar oog-in-oog met Bürki miste de Argentijn. Geen twee minuten later zorgde Schürrle bijna voor het spreekwoordelijke deksel op de neus. Maar ook Berisha pakte uit met een knappe parade.

Dortmund stond op de rand van de uitschakeling. Batshuayi kreeg niets klaargespeeld met de Italiaanse lijfwachten in zijn nek. Dus moesten anderen het doen. Invaller Schmelzer was goed gevolgd op het gekraakte schot van Reus en schoot met zijn mindere rechter het verlossende doelpunt tegen de netten. Atalanta probeerde nog alles te doen om nog een keer te scoren, maar de 1-1 bleef op het scorebord. Daardoor kwalificeert Batshuayi en Dortmund zich voor de achtste finales.

Januzaj verlaat Europa na gelijkspel

Na Dries Mertens en Michy Batshuayi is het Europese verhaal ook gedaan voor Adnan Januzaj. Real Sociedad moest nog stevig aan de bak na een 2-2 gelijkspel, maar na tien minuten kwamen de Spanjaarden al op achterstand na een goal van Dabbur. Raul Navas bracht de bordjes nadien weer gelijk. Maar de Spanjaard pakte twintig minuten voor het einde zijn tweede gele kaart en geen drie minuten later zorgde Valon Berisha vanop de penaltystip voor de kwalificatie.

© REUTERS

Arsenal bibbert tegen Zweedse laagvlieger

Arsenal stond na de 0-3 zege op het veld van Östersunds met anderhalf been in de achtste finales. The Gunners konden voor eigen publiek de kers op de taart zetten, maar stonden na nog geen 25 minuten zowaar 0-2 achter. Hosam Aiesh opende de score en nog geen zeventig seconden later verdubbelde Ken Sema de score. The Emirates bibberde, want met een derde doelpunt zou de Zweedse eersteklasser verlengingen afdwingen. Het duurde tot na de rust voor Kolasinac het verlossende doelpunt kon scoren. De nederlaag konden de Londenaars niet meer afwenden, maar haalden alsnog opgelucht adem dat het geen Europese blamage opliep. En dat tegen Östersunds, godbetert.

AC Milan kwalificeert zich probleemloos

Ook AC Milan leek na een 0-3 op verplaatsing zijn schaapjes zo goed als op het droge te hebben. Anders dan Arsenal gingen de Italianen in eigen huis niet aan het klungelen en nam Fabio Borini na dik twintig minuten met de 1-0 de laatste twijfels voor de kwalificatie weg.

In de andere twee matchen plaatsen Bilbao en Marseille zich ondanks een nederlaag. De Spaanse eersteklasser ging in eigen huis met 1-2 onderuit tegen Spartak Moskou nadat het de heenmatch met 1-3 had gewonnen. Marseille verloor in Braga met 1-0 . Gelukkig voor de Fransen hadden ze de heenmatch met 3-0 ruim gewonnen.

Dries Mertens uitgeschakeld in Europa League, Lazio naar 1/8 finale na monsterscore

Dries Mertens ligt met Napoli uit de Europa League. De Italianen moesten op het veld van Leipzig een 1-3 nederlaag uit de heenmatch goedmaken, maar geraakte niet verder dan 0-2. De Italiaanse eer werd hooggehouden door Lazio Roma dat met een vijfklapper tegen Steaua Boekarest een nederlaag kon goedmaken. Ook Zenit Sint-Petersburg, Atletico Madrid en Lyon plaatsten zich voor de volgende ronde.

Napoli trok met een duidelijk doel richting Leipzig: scoren. En dat voor minstens drie keer. Enkel zo konden de Zuid-Italianen na een 1-3 verlies in de heenmatch zich plaatsen voor de achtste finales van de Europa League. Geen simpele opdracht en het werd bijna een mission impossible door het hoofd van eigen verdediger Tonelli. De Italiaan devieerde het slechte schot van Sabitser waardoor de bal pardoes op de deklat terechtkwam.

De bezoekers hadden het overwicht, maar echte kansen bleven uit. Net voor het half uur liet Dries Mertens zich een eerste keer opmerken. Zijn schot werd echter afgeblokt door een Duits been. Niet veel later etaleerde de Rode Duivel wel zijn klasse. Hij haakte goed af om met één sublieme tik Insigne alleen voor doel te zetten. Die stuitte op doelman Gulacsi, maar Zielinski was goed gevolgd om binnen te duwen.

© EPA-EFE

De Napolitanen moesten nog twee keer scoren, maar tot veel doelkansen kwamen ze niet. In de tweede helft kon enkel Zielinski met een schot van buiten de zestien Gulacsi bedreigen. Toen de Duitsers zich stilaan zeker waanden van de achtste finale, reageerde Insigne beter op een voorzet dan zijn verdediger en duwde zowaar de 0-2 binnen. Nog 4 minuten spanning, want een derde doelpunt zou de kwalificatie betekenen voor Napoli. Maar dat gebeurde niet en zo plaatst Leipzig zich voor de volgende ronde. Exit Dries Mertens uit Europa.

© REUTERS

Lazio Roma met vijfklapper voorbij Steaua Boekarest

Lazio Roma moest in eigen huis vol aan de bak tegen het Roemeense Steaua Boekarest. De Italianen hadden de heenmatch met 1-0 verloren, maar die achterstand maakte Immobile na zeven minuten ongedaan met een vroeg openingsdoelpunt. Net na het halfuur bracht Quissanga de Romeinen in poleposition voor de volgende ronde met het tweede doelpunt. Nog voor rust zorgde Immobile met een tweede doelpunt voor meer zekerheid over de kwalificatie. In de tweede helft maakte Felipe Anderson er 4-0 van. Het werd ook nog 5-0 na het derde doelpunt van Immobile. Gnohere maakte nog de eerredder voor de bezoekers. Jordan Lukaku ontbrak om een nog onbekende reden bij Lazio

Atletico zonder Carrasco naar volgende ronde

Atletico Madrid hoefde in eigen huis na de 1-4 zege in Denemarken niet echt meer diep in het krachtenarsenaal tasten om Kopenhagen uit Europa te knikkeren. Zeker niet toen na amper zeven minuten Gameiro al knap scoorde voor de thuisploeg.

Zenit overvleugelt Celtic

Ook Zenit Sint-Petersburg zit bij de laatste zestien in de Europa League. In eigen huis maakten ze tegen Celtic een 1-0 nederlaag op overtuigende wijze. Na doelpunten van Ivanovic, Kuzyaev en Kokorin werd het 3-0. Ruim voldoende voor de kwalificatie dus.

Charly Musonda begon bij de Schotse kampioen op de bank, Dedryck Boyata is nog altijd afwezig wegens blessure. Achttien minuten voor tijd mocht Musonda zijn opwachting maken, maar toen was het kalf al lang verdronken.

Sporting Lissabon geeft zege weg

Sporting Lissabon was na de 1-3 overwinning op het veld van FC Astana zo goed als zeker van de kwalificatie en wilde in eigen huis de kers op de taart zetten. Dat leek ook te lukken nadat Dost de score opende en Bruno Fernandes na de gelijkmaker van Tomasov met twee doelpunten de 3-1 op het scorebord brachten. Maar in de laatste tien minuten kwamen de Kazakken nog helemaal terug. Twumasi maakte de aansluitingstreffer in de 80e minuut en net voor affluiten zorgde Shomko in extremis voor de 3-3.

Lyon houdt kans op finale in eigen stadion

Olympique Lyon blijft in de running voor een finale van de Europa League in eigen huis. De Fransen hadden in de heenmatch met 3-1 gewonnen van Villareal. Zaak was om niet met met 2-0 te verliezen in Spanje. En dat deden ze ook niet. Meer zelfs: na een rode kaart voor Jaume Costa benutten de bezoekers de man-meer-situatie optimaal en gingen ze met de zege terug naar Frankrijk na een goal van Bertrand Traore.

Verder plaatste Viktoria Plzen zich door met 2-0 te winnen tegen Partizan Belgrado. Dynamo Kiev gaat ook door naar de achtste finale. De Oekraïeners bleven in eigen huis op 0-0 gelijkspel steken tegen AEK Athene, maar hun uitdoelpunt in de 1-1 in Griekenland volstond voor de kwalificatie. Eerder plaatsen ook CSKA Moskou en Lokomotiv Moskou zich voor de volgende ronde.