© Dirk Kerstens

Onduidelijkheid troef voor verenigingen in oude brouwerij

AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, kondigde eind 2017 aan de oude brouwerij De Ridder in Deurne te willen verkopen. Er werd benadrukt dat geen enkele vereniging zomaar op straat zou gezet worden. Bijna een jaar later hebben de verenigingen nog altijd geen uitzicht op een oplossing.

jan stassijns

AG Vespa startte in december vorig jaar de zoektocht naar kandidaat-kopers voor de oude brouwerij in de Hertstraat, een zijstraat van de Turnhoutsebaan. Die zoektocht werd begin dit jaar opgeschort. Op de raad van bestuur in september is het agendapunt over de verkoop niet behandeld en voor het einde van dit jaar wordt geen beslissing verwacht. Toch zegt AG Vespa dat de verkoop niet van de baan is. “Met de stad en het district Deurne zijn we nog volop in gesprek over de voorwaarden van de verkoop”, zegt woordvoerder Yrsa Vermaut.

De acht verenigingen die in het gebouw gevestigd zijn, tasten al maanden in het duister. Sinds eind vorig jaar weten ze dat ze op termijn de site moeten verlaten. “En dat is ook alles wat wij weten”, zegt Brigitte Verbisen van de Koninklijke Kruisboogmaatschappij Graaf van Vlaanderen. “Er is heel veel onduidelijkheid. Van de stad hebben we te horen gekregen dat we tot eind 2019 mogen blijven. AG Vespa zegt dan weer van niets te weten.”

Het contract van het Kulttheater, dat eind dit jaar zou aflopen, is dan weer verlengd tot juli 2019. “Maar daarna is het gedaan en moeten we eruit”, zegt Thierry Mertens van het theatergezelschap.

“En wij zouden in november onze opzeg krijgen”, zegt Jean Van Hoyweghen van karabijnschietclub Persawa. “En sindsdien is het stil op alle fronten.”

Reuzen van Deurne

Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester van Deurne, kreeg deze week een stand van zaken op een vergadering met AG Vespa en stadsdiensten Sport en Cultuur. “Voor een aantal verenigingen is er al een oplossing gevonden”, zegt hij. “De Reuzen van Deurne kunnen in het districtshuis terecht. Het EWT krijgt een ruimte in het Vredegerecht. En de kruistbooggildes zouden bij Ambiorix in Merksem terechtkunnen. Voor de kunstenaarsateliers, het Kulttheater en de overige schuttersverenigingen is er nog geen oplossing.”

Ingrid Mertens van de Koninklijke Kruisbooggilde Marnix valt uit de lucht. “We hebben Ambiorix als eventuele noodoplossing voorgesteld”, zegt Mertens. “Maar daar is nog niet over gesproken. En nu gaat de stad er al van uit dat er een oplossing is? We worden buitengezet en we kunnen dus alles zelf oplossen. Waarom moeten we trouwens weg als er nog niets beslist is?”

Volgens AG Vespa kunnen aflopende contracten nog voor kortere periodes verlengd worden als er nog geen koper gevonden is. “Alle verenigingen weten dat ze vroeg of laat moeten vertrekken”, zegt Vermaut. “Dat werd tijdig gecommuniceerd. Maar zolang de verkoop er niet is, kunnen we niets meer zeggen.”