donderdag 24 mei 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zulte Waregem trakteerde zichzelf op een Europese trip naar Genk.  Photo News

Zulte Waregem - Lokeren 2-2 (pen. 4-3)

Tien thuisspelers slepen finale in Genk uit de brand

Drama op de stip na straffe comeback(s)

Zulte Waregem is de tegenstrever van KRC Genk zondagavond (18 uur) in de Europese barrage. In een knotsgekke finale van play-off 2 kwam Essevee gisteravond met een mannetje minder tot twee keer toe langszij tegen een onvolwassen Lokeren (2-2). In de strafschoppen-reeks stopte doelman Bossut de elfmeter van Skulason en trapte Marecek over, waardoor Zulte Waregem een pre-Europese trip naar Genk uit de brand sleepte.

Zelfs de weergoden uitten hun oordeel over play-off 2, een kwartier voor de aftrap van de finale gingen de hemelsluizen wagenwijd open. Het zorgde voor waterpret aan de Gaverbeek, waar een doorweekte Philippe Clement een knotsgekke finale voortdurend zag kantelen.

Bongonda over de rooie

Het werd een memorabel kijkstuk met tal van (anti)helden. Neem de 21-jarige Lokerse doelman Ortwin De Wolf, die zijn ploeg voor rust met enkele knappe saves in de wedstrijd hield.

Lokeren leek op het eind van de eerste helft klaar voor de sloop, tot Bongonda in een vlaag van zinsverbijstering de wedstrijd op zijn kop zette. Was het de schrik om zelf getackeld te worden? Of gleed hij uit? In elk geval verdiende de afschuwelijke vliegende tackle met de studs vooruit op de dij van Miric maar één straf, de wederoptredende ref Delferière twijfelde ook geen seconde om zijn rode kaart boven te halen.

Benieuwd hoe zwaar Bongonda gestraft wordt voor zijn drieste ingreep, het zal bepalen of een eventueel beroep opschortend werkt en Bongonda zondag al dan niet inzetbaar is in Genk.

Drama in verlengingen

Met elf tegen tien leek Lokeren niet verder te komen dan een terecht afgekeurde goal van Söder. Maar het venijn zat zoals zo vaak in de staart. De bijna duizend meegereisde Lokerse fans gingen in minuut 89 uit hun dak, nadat Cevallos een vrijschop onder de muur binnentrapte (0-1). De bussen naar Genk werden al besteld, tot opnieuw een vrijschop voor de domper zorgde. Ook aan de overkant stond het vizier van De fauw op scherp: 1-1.

Verlengingen moesten de beslissing brengen. Ze leek te komen in de vorm van een wereldgoal. Marecek nam vanop ruim 25 meter een afvallende bal in één tijd op de slof. De volley verdween overheerlijk in doel: een wereldgoal! Maar ook deze voorsprong gooide een onvolwassen Lokeren nog te grabbel. Francky Dury zag zijn geheim wapen Ivan Saponjic de 2-2 binnenkoppen.

Dury looft Genk

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Na twee knappe saves van Bossut mocht Gouden Stier Harbaoui zijn team een trip naar Genk bezorgen. Voor het eerst in de match raakte hij de bal fatsoenlijk, een volksfeest mocht losbarsten.

“We betaalden een stukje onvolwassenheid cash”, zuchtte de Lokerse coach Peter Maes. “(Grijnst) Nu moet ik het huis van mijn dochter gaan schilderen.”

Zijn collega Francky Dury keek al uit naar de trip naar Genk. “Onze moeilijkste opdracht. Ik heb hen aan het werk gezien in play-off 1, het is een héél goeie ploeg. Het wordt heel zwaar, maar we zien wel waar we uitkomen. We hebben getoond dat we fysiek sterk staan, ik maak me sterk dat we zondag weer fris zullen zijn.”

ZULTE WAREGEM: Bossut (7) - De fauw (7), De Rijck (6), Baudry (6), Hamalainen (6) - De Sart (6) - Bongonda (3), Olayinka (6), De Pauw (5), Kaya (5) - Harbaoui (4).

LOKEREN: De Wolf (7) - Marzo (5), Rassoul (6), Filipovic (6), Skulason (6) - Michel (6), Marecek (8) - De Ridder (6), Cevallos (7), Hupperts (5) - Miric (6).

DOELPUNTEN: 89’ Cevallos 0-1, 90+2’ De fauw 1-1, 95’ Marecek 1-2, 114’ Saponjic 2-2.

VERVANGINGEN: 42’ Miric door Söder (6), 69’ Hupperts door Lawal, 70’ Kaya door Björdal (5), 84’ Michel door Straetman (5), 86’ De Pauw door Cordaro (6), 107’ De Sart door Saponjic.

GELE KAARTEN: 32’ Marecek (fout), 53’ Marzo (trekfout), 78’ Rassoul (fout), 80’ Baudry (fout), 90’ Cevallos (shirt uitgetrokken bij vieren), 115’ Skulason (protest).

RODE KAART: 37’ Bongonda (wilde tackle).

SCHEIDSRECHTER: Sébastien Delferière (8).

TOESCHOUWERS: 8.131.

STRAFSCHOPPEN: 4-3: Skulason mist (save Bossut), De Rijck 1-0, Rassoul 1-1, De fauw mist (save De Wolf), Marecek mist (over), Hamalainen 2-1, Söder 2-2, Saponjic 3-2, Cevallos 3-3, Harbaoui 4-3

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws