Herdenking van de 79ste verjaardag van de bevrijding vorig jaar aan het Vredesmonument.© koen fasseur

Essen viert tachtig jaar vrijheid na Tweede Wereldoorlog met re-enactment en zoekt acteurs, groepen en voertuigen

Essen -

Drijvende krachten Pieter De Meester en Steve Suykerbuyk kondigden vorig jaar al aan dat ze de tachtigste verjaardag van de bevrijding van Essen bijzonder zouden maken. ‘Essen - 80 jaar vrijheid’ van 17 tot 20 oktober wordt een indrukwekkend eerbetoon met re-enactment. Hiervoor zoeken ze nog groepen.

Elke Lamens

Op verschillende locaties in Essen, zoals het domein Paters Redemptoristen, het College en zorgboerderij Rommeshoef, belooft het te gonzen van activiteit. Het centrale punt van het evenement wordt het klooster van het College Essen in Rouwmoer, met een vierdaagse happening die educatie, herdenking en re-enactment combineert.

Het programma van het weekend is divers en belooft voor elk wat wils. Voor scholen staat er op vrijdag 18 oktober een educatief programma gepland, gevolgd door een herdenking bij het vredesmonument op Hemelrijk in de late namiddag en een bevrijdingsbal in de avond. Daarop komt de sfeer van de jaren veertig tot leven met muziek van de Barnyard Bigband Essen en de French Captain.

‘Camp Rouwmoer’ opent op zaterdag 19 oktober de deuren voor het grote publiek. Hier genieten bezoekers van diverse displays door re-enactors, een statische show van historische voertuigen, experience tours, kinderanimatie en doorlopende muziek verzorgd door The Band of Brothers. Een pop-uptentoonstelling biedt een boeiende inkijk in de geschiedenis van Essen tijdens de bevrijding.

Authentieke voertuigen zijn welkom voor de re-enactment.© koen fasseur

Het weekend wordt afgesloten op zondag 20 oktober met een rondrit door de omgeving, herdenkingen op het Heuvelplein en in Horendonk, en opnieuw een bevrijdingsbal met livemuziek.

Nieuw monument

Essen werd bevrijd op 22 oktober 1944. Onder impuls van Pieter De Meester en Steve Suykerbuyk onthulde Essen in 2019 een nieuw monument op Hemelrijk en werd er een eerste herdenkingsweekend georganiseerd. Dat vond toen plaats op het domein van het Karrenmuseum en de Kiekenhoeve. Een van de blikvangers was toen een echte tank die aanwezig was.

Op algemene aanvraag kwam er een tweede editie. Vorig jaar was het de laatste keer dat Canadees ambassadeur Alain Gendron deze bijwoonde. De editie 2024 belooft alleszins nog indrukwekkender te worden op een prachtige nieuwe locatie.

Het monument werd in 2019 opgetrokken en sindsdien wordt de bevrijding van Essen er herdacht.© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners