Werknemers van Google houden sit-in protest bij het kantoor van Thomas Kurian in Sunnyvale.
Foto: No tech for Apartheid

Google-werknemers staken tegen miljardencontract met Israël: 28 medewerkers ontslagen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google heeft 28 werknemers ontslagen na een protestactie in meerdere Amerikaanse kantoren. 130 werknemers protesteerden tegen een miljardencontract met Israël. Ze zeggen dat het Israëlische leger haar technologie gebruikt als wapen in de oorlog in Gaza. Onder meer het kantoor van de CEO van Google Cloud Thomas Kurian werd bezet.

Afgelopen dinsdag vond er een 10 uur durend protest plaats in verschillende kantoren van Google. Onder meer in New York en Sunnyvale (Californië) - het kantoor van Google Cloud CEO Thomas Kurian - hebben werknemers geprotesteerd.

Volgens het techbedrijf namen ze kantoorruimtes over, was er veel schade en werd het werk van collega's fysiek verhinderd. Uiteindelijk moest de politie de actie beëindigen. 

Volgens de politie waren er in New York 50 deelnemers en zijn er 4 mensen gearresteerd. In Sunnyvale telden de hulpdiensten 80 demonstranten en 5 arrestaties.

Video's en foto's op het sociale mediaplatform maken duidelijk dat de actie een initiatief was van 'No tech for Apartheid', een organisatie die zich verzet tegen de zakelijke banden tussen Google en Israël. De actiegroep noemt het zelf een "historisch protest".

Project Nimbus

Met die zakelijke banden tussen Israël en Google doelen ze op het project Nimbus. Google en Amazon sloten in 2020 een contract af met de Israëlische overheid voor 1,2 miljard dollar. In ruil voor dat geld zouden de 2 grootmachten clouddiensten en AI-technologie aanbieden aan de overheid en het Israëlische leger.

Het contract is niet gericht op militaire doeleinden die relevant zijn voor wapens of inlichtingendiensten

Google

Medewerkers van Google en Amazon en veel buitenstaanders protesteren al 3 jaar tegen dat contract. Volgens hen worden die services nu ingezet als wapen in de oorlog in Gaza. Ze eisen dan ook dat Google het contract verbreekt.

Google reageerde al dat het project "niet gericht is op gevoelige, geheime of militaire doeleinden die relevant zijn voor wapens of inlichtingendiensten".

Eerder uitte een ingenieur van het techbedrijf zijn kritiek op een leidinggevende van een Israëlisch filiaal op een conferentie in New York. Hij werd niet veel later ontslagen.

28 ontslagen werknemers

En dat is ook het vonnis voor 28 werknemers na deze protestactie. Dat nieuws kregen ze woensdagavond te horen. "Hun gedrag was onaanvaardbaar, strookte niet met onze beleidsregels en collega's voelden zich bedreigd", staat te lezen in een statement van Google. Het is niet duidelijk of de 9 gearresteerden bij die 28 ontslagen horen.

Daar laat de techreus het niet bij. "We nemen dit zeer ernstig. Het onderzoek blijft voorlopig doorlopen en we zullen nog acties ondernemen als dat nodig is. Denk dus goed na als je ook zulke acties wil ondernemen." Werknemers zijn alvast gewaarschuwd voor volgende protestacties.

Sundar Pichai en Thomas Kurian zijn genocide-profiteurs
No tech for Apartheid

Ondertussen heeft 'No tech voor Apartheid' gereageerd op de ontslagen via hun X-kanaal. "De reactie van Google op het protest maakt duidelijk dat ze het contract belangrijker vinden dan hun eigen werknemers." Bij de 28 werknemers zouden er volgens de organisatie ook mensen bijzitten die niet deelnamen aan het protest.

De demonstranten richten zich ook tot CEO's Pichai en Kurian. "Hoe kunnen zij slapen terwijl hun technologie duizenden Palestijnse doden maakt. Het zijn genocide-profiteurs", klinkt het hard. "Ze hebben nooit geluisterd naar onze bezorgdheden. We hebben het recht om op een respectvolle manier te protesteren tegen hun beleid."

Meest gelezen