© PDR

Linkse oppositie haalt slag niet thuis: geen praktijktesten op Antwerpse huurmarkt

Er komen geen praktijktesten op de Antwerpse huurmarkt. De Antwerpse gemeenteraad stemde gisteravond de motie van Groen-gemeenteraadslid Ikrame Kastit daaromtrent weg.

jas

© PDR

De studie van VUB-onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe, waaruit blijkt dat mensen met een exotische naam gediscrimineerd worden in hun zoektocht naar een woning, zorgde voor een fel debat in de gemeenteraad. Ikrame Kastit (Groen) vroeg om ook in Antwerpen praktijktesten in te voeren, om discriminatie en racisme op de huurmarkt op te sporen. “Dit is een dagelijkse realiteit bij mensen met een migratieachtergrond”, stelde Kastit. “En dit is het zoveelste onderzoek dat dit aangeeft. Antwerpen is divers. Laten we als stad een sterk signaal geven.” Kastit kreeg steun van PVDA en sp.a. “Samenleven start met het aanpakken van racisme”, zei Mohamed Chebaa (PVDA). “Discriminatie is bij wet verboden, maar de pakkans is 0,0. We mogen dit niet meer negeren.”

LEES OOK: (+) Laatste gemeenteraad voor verkiezingen: Insinuaties, slechte timing en ‘een zeveraar’ in de raad

“De praktijktesten tonen aan dat de discriminatie op de huurmarkt er is”, stelde Yasmine Kherbache (sp.a). “En in Gent bewijzen ze dat die testen werken om het terug te dringen. Voer ze dus ook in Antwerpen in.”

© PDR

Axel Polis (Open Vld) en Philip Heylen (CD&V) erkenden het probleem, maar steunden de motie niet. “Laten we drie weken voor de verkiezingen niet meedoen aan het spelletje van meerderheid tegen oppositie”, aldus Heylen.

Vlaams Belang kantte zich tegen het voorstel. “Waarom verhuren eigenaars niet aan vreemdelingen?”, vroeg Filip Dewinter. “Zou het zijn omdat ze graag huur ontvangen op het einde van de maand? Of mag dat niet gezegd worden?”

Schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) maakte nog eens duidelijk geen voorstander te zijn van praktijktesten. “Gelooft u echt dat die testen het racisme weghalen? Discriminatie is een bezorgdheid van meerderheid én oppositie. De meerderheid werkt eraan. Ze activeert nieuwkomers, er is diversiteit bij het stadspersoneel en bij de politie. Alleen zo nemen we de potgrond voor racisme weg. Niet met testen.”