© BELGA

STANDPUNT. "De toespraak van Bourgeois was misschien saai, maar geen gebakken lucht, zoals de discussies die we moesten doorstaan"

Vlaanderen was maandag getuige van twee totaal verschillende manieren van politiek bedrijven. In het Vlaams Parlement stelde minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn Septemberverklaring voor. Zoals verwacht was het een degelijke, een tikje saaie toespraak, een lange opsomming van maatregelen die zijn ministers hebben genomen en zullen nemen. Intussen ontspon zich een bitsige discussie tussen politici van de linker- en de rechterzijde over praktijktests op de huurmarkt en over het energiebeleid.

Kris Vanmarsenille, hoofdredacteur

Uit een onderzoek van professor Pieter-Paul Verhaeghe is gebleken dat in Antwerpen mensen met een Arabische naam beduidend minder vaak worden uitgenodigd om een huurwoning te komen bezichtigen dan mensen die Piet of Els heten. Vanuit zijn bevindingen pleit de professor voor praktijktests om de discriminatie aan te pakken.

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau en Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans, allebei N-VA, haalden meteen het grof geschut boven: het onderzoek is politiek gemanipuleerd omdat het net voor de verkiezingen pleit voor iets wat de meeste linkse partijen in hun programma hebben staan, de professor zou banden hebben met PVDA (wat Verhaeghe ten stelligste ontkent en waar ook geen bewijs voor geleverd wordt), praktijktests helpen niet, en - zegt Homans - uiteraard kiezen verhuurders voor mensen met een stabiel inkomen…

Maar het gaat helemaal niet over inkomen. Het gaat misschien wel over mensen met een heel behoorlijk inkomen maar een verkeerde naam, over discriminatie op de huurmarkt dus. Zijn praktijktests niet de juiste manier om dat probleem aan te pakken? Dat kan. Komt het onderzoek op een wel heel bijzonder moment? Dat kan ook. Staan we dankzij deze discussie ook maar een zucht dichter bij de oplossing van het probleem? Absoluut niet.

Precies hetzelfde gekrakeel gisteren over onze energievoorziening. Daniel Termont (sp.a): “Deze regering heeft niets gedaan om de kerncentrales te vervangen.” Bart De Wever (N-VA): “Zeggen dat dit met zon en wind opgelost zou zijn geweest is een totaal sprookje.” Oké, allebei gescoord. En nu? Nu zitten we in november wellicht met een stroomtekort. En waarom? Omdat dit soort discussies al vijftien jaar gevoerd wordt zonder dat er beslissingen worden genomen.

Die toespraak van Geert Bourgeois was misschien saai, maar ze ging ergens over, over concrete maatregelen en beslissingen. Je kunt het daarmee eens zijn of niet, maar ze zijn er tenminste. Ze zijn geen gebakken lucht, zoals de discussies die we gisteren moesten doorstaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER