Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht slaakt zucht van opluchting met eerste winst sinds anderhalve maand

De tackle van Aleksandar Vukotic op Francis Amuzu komt te laat. De Anderlecht-youngster was veruit de gevaarlijkste man gisteren.Beeld Photo News

Wervelen deed Anderlecht niet, maar de score is duidelijk: 3-0. Voor het eerst in anderhalve maand kon paar-wit nog eens winnen.

Interim-coach Karim Belhocine maakte de juiste keuzes. En dan bedoelen we vooral in de veldbezetting: geen te ingewikkeld gedoe. Vier verdedigers, twee verdedigende middenvelders, twee flanken, een tien en een spits. Simpel is al moeilijk genoeg voor deze groep.

Met snel resultaat. Kums veroverde diep een bal, trok voor naar Dimata, die knap in doel devieerde. Een verdiende 1-0. Anderlecht was beter. Veel balbezit, vaak ver op de helft van de tegenstander. Met Morioka die zich, zo leek het in de beginfase, in zijn sas voelde als spelmaker.

De Japanner blijft zowat de enige bij dit Anderlecht die een pass tussen de linies ziet en hem er ook krijgt. Maar het was dan ook een match op zijn ritme, wandeltempo. Vanaf het moment dat het een béétje bitsiger wordt, trekt hij laconiek zijn voetje terug - niet voor niets vroeg Custovic na een kwartier aan Lulic om mandekking te gaan spelen op Morioka. Dat een publiek met een voorliefde voor creatieve spelers zo'n Morioka uitfluit bij zijn vervanging zegt veel. De Japanner wordt steeds meer een karikatuur van zichzelf.

Geen gevaar van Waasland-Beveren

Veel meer dan achter de bal lopen deed Waasland-Beveren gisteren overigens niet. Geen druk naar voren, geen dreiging, één schot tussen de palen toen het kalf al verdronken was. Heeft déze ploeg echt negen op negen gepakt, zeges tegen Club en Antwerp incluis? Het valt te vermoeden dat de prestatie van gisteren veel dichter tegen het ware niveau van de Waaslanders zit. Twintig punten hebben de Waaslanders, zes meer dan Lokeren. De redding is nog lang niet binnen.

De tandeloosheid van Waasland-Beveren wiegde Anderlecht wel in slaap. Twee mislukte omhalen van Amuzu en Najar, de twee beste spelers op het veld, zorgden voor wat animo. De 2-0 had al voor rust kunnen komen, maar waarom ref Alen een gemaakte goal van Amuzu affloot, blijft een groot raadsel. Na rust kopte Bornauw de wedstrijd dan toch in een beslissende plooi.

De score had zelfs nog meer kunnen oplopen, maar alweer Amuzu miste tot twee keer toe een open kans. Dimata zorgde in de slotfase alsnog voor de 3-0.

Anderlecht kon dus voor het eerst sinds 11 november nog eens winnen na een middelmatige wedstrijd, met clean sheet - ook dat was anderhalve maand geleden. De plaats in de top zes is weer een beetje meer gecementeerd, nadat achtervolgers AA Gent en Charleroi de voorbije dagen punten lieten liggen. Goed genoeg.

"We are Anderlecht", juichte de eerste ring van het Constant Vanden Stockstadion. Na maanden miserie ligt de lat wat lager voor paars-wit. Thuis drie punten pakken tegen Waasland-Beveren volstaat. De manier waarop is niet van tel. De fans zetten hun gratis paars-witte kerstmuts aan en sjokten naar huis. Zoals een ambtenaar wiens vakantie begint bij de klok van vier uur. Vertrekkend met een leeg gevoel van voldaanheid, maar in het achterhoofd de wetenschap: binnen een paar weken herbegint de strijd van nul.