Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Man met MS vliegt over de Noordpool: “IJs smelt zoals mijn lichaam aftakelt”

Het vliegtuig van Loïc Blaise.Beeld YouTube

Om aandacht te vragen voor het smelten van de ijskappen en voor de ziekte MS, vloog de Fransman Loïc Blaise met een ultralicht vliegtuig over de Noordpool. “Het is exact hetzelfde als wat ik meemaak met mijn lichaam. Als je mensen wil tonen wat het is met om met MS te leven, toon hen dan de Noordpool.” 

Het is tegenwoordig warm in Groenland, vertelt Blaise nu hij terug is van zijn tocht. Te warm zelfs, zeker voor iemand die lijdt aan MS. “Ik kon zonder problemen onder de vleugel van het vliegtuig slapen”, vertelt de jonge piloot in La Libre Belgique. “De temperatuur in Groenland stijgt nu soms tot 30 graden. Ik heb het echt warm gehad.” 

Met de reis wil Blaise iets doen voor de bewustmaking van de klimaatopwarming, maar volgens hem is het smelten van de ijskappen ook een geschikte metafoor voor de ziekte waaraan hij zelf lijdt: MS. Zes jaar geleden kreeg hij deze diagnose, maar sinds hij enkele jaren geleden een reportage zag over de Noordpool besloot hij om actie te ondernemen. Hij liet een ultralicht watervliegtuig bouwen en trok er in 2017 voor de eerste keer op uit naar Rusland. Deze zomer vloog hij dan uiteindelijk over de Noordpool. Het hele project, dat nog steeds doorgaat, kreeg de naam Polar Kid mee. 

Inheemse bevolking

Nu hij terug is, wil hij het vooral hebben over de inheemse bevolking van Groenland, die daar koste wat het kost probeert te overleven. “Voor hen betekent het voortbestaan van de groep alles", zegt hij. “Vriendschap is voor hen essentieel. Ik ben er ook van overtuigd dat deze overlevingskampioenen de sleutel zullen vinden om zich aan te passen.” 

Volgend jaar in februari heeft Blaise nog een expeditie gepland. Deze keer wil hij met een hondenslee zo veel mogelijk op bezoek gaan bij de inheemse bevolking. Ook wil hij er een symbolisch noodbaken aansteken. Blaise gaat niet alleen, maar neemt onder meer iemand mee die hij heeft ontmoet in een opvangcentrum voor jongeren die te maken hebben gehad met gewelddadige ouders. “Het belangrijkste dat we beiden voor ogen hebben, is het doel om vooruit te geraken", vertelt hij nog. “Daar moeten we ook aan denken als we de klimaatopwarming het hoofd willen bieden.”