Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Prins Laurent zal N-VA-Kamerlid dan toch niet dagvaarden

Archiefbeeld prins Laurent.Beeld Photo News

Prins Laurent zal N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge dan toch niet dagvaarden voor laster. Dat heeft zijn advocaat vanavond gezegd. De prins had de kritiek aan zijn adres vandaag in een interview met Het Nieuwsblad vergeleken met de jodenvervolgingen. 

N-VA-parlementslid Buysrogge had in mei gezegd dat prins Laurent een vals verslag had ingediend over zijn activiteiten in 2017. De prins tilde zwaar aan die beschuldigingen en stuurde een brief. Daarin dreigde hij ermee het N-VA-Kamerlid aan te klagen voor laster omdat zijn imago besmeurd zou worden. De excuses moesten er komen voor 21 juni en ze moesten bovendien gebeuren in "oprechte, duidelijke en onmiskenbare bewoordingen".

"Buysrogge heeft deze brief niet beantwoord, maar is teruggekrabbeld in een publieke mededeling, waarin hij het nu slechts heeft over een 'onvolledig' jaarverslag. Hij weigert tevens zich te verontschuldigen, maar door te alluderen op zijn parlementaire onschendbaarheid", zegt advocaat Laurent Arnauts.

Prins Laurent "stelt dus vast dat hoewel hij geen excuses heeft gekregen, zijn brief heeft kunnen aantonen dat de strafrechtelijke beschuldigingen ongegrond zijn, en dat diegene die ze heeft geuit zijn verantwoordelijkheid niet durft op te nemen", aldus Arnauts, die zegt dat de prins "beslist heeft geen gerechtelijke actie op te starten, maar dit onmiddellijk en zonder verdere waarschuwing zal doen lastens dhr Buysrogge, of tegen eenieder die over hem lasterlijke of eerrovende verklaringen zou afleggen".

Laurent had zijn eigen situatie in Het Nieuwsblad vergeleken met die van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. "Als er zoiets gebeurt tegenover mij, denk ik dikwijls aan de Joden die werden doodgeschoten, gewoon omdat ze Jood waren. Hoe is het in deze wereld nog mogelijk dat men iemand beschuldigt omdat hij tot een groep mensen of een familie behoort? Het begint met pesterijen, maar het leidt tot haat."