Direct naar artikelinhoud

De Block woedend op kinesisten: "Ze draaien hun kar, op kap van de patiënt"

Het is vooral de patiënt die de dupe zou worden van de massale deconventionering: die moet meer betalen en krijgt minder terugbetaald van het ziekenfonds.Beeld thinkstock

De beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, Axxon, roept haar leden vandaag in een opiniestuk in De Standaard op om zich massaal te deconventioneren. Daardoor zouden ze zich niet meer moeten houden aan de tariefafspraken met het Riziv.

De kinesitherapeuten willen een hoger honorarium kunnen aanrekenen, maar krijgen voorlopig in de onderhandelingen met het Riziv een nul op het rekest. Axxon roept kinesitherapeuten daarom op om zich massaal te deconventioneren tegen 22 maart. Wie niet geconventioneerd is, mag namelijk zelf de prijs bepalen die hij wil vragen.

"Enige drukkingsmiddel"

Het is vooral de patiënt die de dupe zou worden van de massale deconventionering: die moet meer betalen en krijgt minder terugbetaald van het ziekenfonds. Dat erkent ook Axxon. "We kunnen dus niet gelukkig zijn met deze deconventioneringsactie, maar we beseffen dat dit het enige drukkingsmiddel is om een opwaardering van het beroep kinesitherapie af te dwingen", schrijven Philip Roosen en Dirk Cambier, verbonden aan de vakgroep Revalidatie en Kinesitherapie aan de UGent, in hun opiniestuk.

Volgens prof. dr. Lieven Annemans, als gezondheidseconoom verbonden aan de UGent, is het duidelijk dat de kinesisten hiermee een krachtig signaal van protest willen geven, omdat ze van oordeel zijn dat hen onrecht aangedaan is. Kinesitherapeuten vinden al langer dat ze geen loon naar werk krijgen. Hij verwacht niet dat er buitensporige erelonen zullen worden gevraagd. "De kinesisten willen gewoon een signaal geven, en dat op zich is al krachtig genoeg."

Een woord is een woord en een ondertekening is een ondertekening. Op de kap van de patiënt proberen ze nu hun gelijk te halen.
Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld)

De Block erg misnoegd over oproep

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) kan absoluut niet lachen met de oproep. De minister vindt het niet kunnen dat Axxon met die oproep komt nadat de vereniging eerst een akkoord met het Riziv heeft ondertekend. "Desnoods schrijf ik zelf alle 22.000 kinesisten aan om tekst en uitleg te geven", aldus De Block.

Haar reactie in De Ochtend op Radio 1 maakt duidelijk dat minister De Block absoluut 'not amused' is. Ze wijst erop dat Axxon weliswaar de enige beroepsvereniging in de sector is, maar niettemin maar een klein aandeel vertegenwoordigt. Bovendien is de minister er "niet mee gediend" dat die oproep volgt na maanden onderhandelen, waarbij er meer middelen naar de sector gaan. "Een woord is een woord en een ondertekening is een ondertekening", aldus De Block, die de vereniging verwijt nu "haar kar te draaien". "Op de kap van de patiënt proberen ze nu hun gelijk te halen."

De liberale minister wijst erop dat kinesisten die zich conventioneren, aanspraak kunnen maken op premies die tot 3.500 euro kunnen oplopen. Ze citeerde ook afspraken over de indexering en de groeinorm. De Block overweegt de kinesisten persoonlijk aan te schrijven "met tekst en uitleg". Het zou volgens de minister "goed zijn mocht er een betere vertegenwoordiging van de kinesitherapeuten zijn". Want met deze oproep maakt Axxon "zich als beroepsvereniging compleet ongeloofwaardig". 

Beeld BELGA

Ook het Verzekeringscomité van het Riziv neemt "eenparig met verbazing kennis van de oproep tot deconventionering". Dat laat het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering weten in een mededeling. Het Verzekeringscomité onderstreept dat de nieuwe overeenkomst 2018-2019 op 21 december 2017 afgesloten was tussen Axxon en de vertegenwoordigers van de verzekeringsinstellingen. Het Verzekeringscomité heeft die overeenkomst daarna eenparig goedgekeurd en de ministerraad heeft ze bekrachtigd.

Het Verzekeringscomité oordeelt dat er door de oproep nu een loopje wordt genomen met de basisbeginselen van het overleg in de verplichte ziekteverzekering. Het herinnert er bovendien aan dat het budget voor kinesitherapeuten in 2018 groeit met 6,1 procent. Zonder te ontkennen dat de sector kampt met een aantal moeilijkheden neemt het Verzekeringscomité "afstand van de verklaringen die de vertegenwoordigers van Axxon hebben gelanceerd". "Het Verzekeringscomité zal waken over de integrale uitvoering van de afgesloten overeenkomst", besluit de mededeling.