Een blij weerzien met Lieven Scheire in zijn element

Onze mediaredacteur keek naar ‘Kan iedereen nog volgen?’ op VTM. ‘Het loopt zo lekker dat Lieven Scheire van ons ei zo na vier sterren kreeg (voor een quizje, met een BV-panel!).’

Dominique Deckmyn

Met Scheire en de schepping deed Lieven Scheire al eens een niet onverdienstelijke poging om de Britse wetenschapsquiz QI te evenaren. Toen zaten de jongens van Woestijnvis er mee achter, waardoor het programma van Eén naar Vier moest verhuizen, waar het minder goed aardde. En na een niet zo geslaagde transfer ­terug naar VRT, zit Scheire blijkbaar opnieuw bij af: een quiz over wetenschap. Dit keer bij de zender waar je dat het minst zou verwachten: VTM. (Njam! ware ook een verrassing geweest.)

Maar warempel: de eerste aflevering van Kunt u nog volgen? is een blij weerzien met Lieven Scheire in zijn element. Het begint al behoorlijk veelbelovend bij de voorstelling van de kandidaten (of panelleden – Scheire weet zelf niet goed hoe hij ze moet noemen). Dat gebeurt eens niet met domme rijmpjes of platte woord­spelingen, maar met surrealistische vragen als ‘zeg eens iets moderns’ (het antwoord van An Miller: ‘pastinaak-frietjes!’) en ook nog: ‘Hoe klinkt de afdrukknop van de toekomst?’. De respons die de kandidaten geven op die laatste vraag, wordt vervolgens heel de quiz door gebruikt voor hun antwoordknop – een geslaagde gimmick, zoals er nog een aantal in het programma zitten.

Het format zit eigenlijk beter in ­elkaar dan dat van Scheire en de schepping, dat vaak twee verschillende programma’s tegelijk probeerde te zijn: vrolijk wetenschapslabo en panelspel. In dit spelprogramma over de toekomst zijn de overgangen tussen de quizvragen en de korte wetenschapslesjes van Scheire vaak naadloos. Dat één vragenronde de vorm krijgt van een liedje, gezongen door de quizmaster, is er misschien een beetje over, maar hij geraakt er nog mee weg.

Dat er iets te leren zou vallen – bijvoorbeeld waarom er over enkele ­jaren een ruimtestation rond de maan cirkelt – was te verwachten. De aangename verrassing is hoeveel er te ­lachen valt. De grappen lijken bovendien voor één keer niet of amper gescript. Ze rollen er vlot uit, zeker bij Henk Rijckaert en Jens Dendoncker. Het loopt zo lekker dat Lieven Scheire van ons ei zo na vier sterren kreeg (voor een quizje! Met een BV-panel!). Maar we zien dat in de volgende af­levering Rijckaert en Dendoncker al ruim baan moeten maken voor ­Jacques Vermeire en Sven De Ridder, en de kans bestaat dat de olijkheid dan heel wat minder spits zal zijn. We houden het dus, voorzichtig, op drie sterren.

Kan iedereen nog volgen? Dinsdag om 20.35 uur op VTM.