Luister naar

Eerste Nederlandse vrouw als bushpiloot

Nieuws
Zendingsorganisatie MAF Nederland leidt de eerste vrouw in Nederland op tot bushpiloot. Ze wordt getraind om in de moeilijkst bereikbare gebieden ter wereld te vliegen. Dat het beroep bushpiloot alleen voor mannen weggelegd is, is wat Rebekka Verheij (31) uit Aalsmeer betreft onzin. De docent laat zich omscholen tot bushpiloot bij MAF Nederland in Teuge. De organisatie wil met vliegtuigen mensen in arme, afgelegen gebieden bereiken voor (medische) hulp en met het evangelie.
dinsdag 20 maart 2018 om 19:53
Rebekka Verheij
Rebekka Verheij Rob Voss / maf nederland

Teuge

Waarom is dit vak niet populair onder vrouwen?

‘Het is een vrij technisch vak en de omstandigheden van een bushpiloot zijn primitief. Het gaat om kleine toestellen die op een onverharde baan landen. Er zijn geen luxe voorzieningen.’

Zijn vrouwen onmisbaar in dit werk?

‘Nee. Het belangrijkste is dat mensen ergens werken waar ze tot hun recht komen. Toch zou het wel goed zijn als vrouwen en mannen zouden samenwerken. Ik vind het zonde als vrouwen graag bushpiloot willen worden, maar afhaken vanwege het ‘mannenwereldje’. Dan moeten ze zich niet laten weerhouden. Iedereen gaat op een respectvolle manier met mij om.’

Waarom wilt u bushpiloot worden, en geen piloot bij de KLM?

‘Ik vind het doel waarvoor ik vlieg belangrijk. Sommige mensen moeten wel drie dagen door de jungle lopen voordat ze medische hulp krijgen. Voor hen wil ik dit werk doen. Ook kom je in spannende situaties terecht. Bij de KLM is dat minder. Die maatschappij heeft goede voorzieningen. Als bushpiloot heb je dat niet. Dat vind ik een uitdagende bijkomstigheid. Toch is dat niet mijn hoofdreden. Anders had ik ook bij de Koninklijke Luchtmacht kunnen werken.’

Om welke spannende situaties gaat het? ‘Ik kan bijvoorbeeld te maken krijgen met tropische donderwolken die ik moet omzeilen. Ik ben nu één jaar bezig met de basistechnieken van het vliegen. Daarna begin ik aan een specialistische opleiding waarbij ik andere manoeuvres leer, zoals het draaien in kloven.’

Wat gebeurt er als u de vliegopleiding hebt afgerond? ‘Ik ben nu nog docent bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Over een jaar stop ik daarmee. Dan richt ik me volledig op het vliegen. Als ik over twee jaar de opleiding heb afgerond, kan ik solliciteren bij de MAF. Zij kunnen een aanbod doen om mij uit te zenden. Naar Madagascar bijvoorbeeld. Ik word een vaste piloot, die mensen of goederen naar onbereikbare gebieden vliegt. Een voorkeur voor een land heb ik niet. In veel landen ben ik nog niet geweest.’

Wat moet een goede bushpiloot in zich hebben? ‘Je moet niet roekeloos zijn, maar verstandige besluiten kunnen nemen in crisissituaties. Je moet bijvoorbeeld ‘nee’ durven zeggen als het te gevaarlijk is om te vliegen, maar er wel een zieke vervoerd moet worden. Affiniteit met het doel en de mensen die je vervoert, is ook belangrijk. Ik kan bijvoorbeeld ook helpen door spullen voor een waterput te sjouwen. Maar een (medische) hulpverlener hoef je niet te zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.