De werken aan het Godshuis gaan van start in 2026.© Chris Van Rompaey

Vierde en laatste restauratiepremie voor Sint-Gummaruskerk in Lier: “Nieuwe invulling voor historisch Godshuis”

Lier -

Dankzij een meerjarige subsidieovereenkomst worden zowel het exterieur als het interieur van het Godshuis Heilige Geest in Lier gerestaureerd. Deze vergeten historische parel zal na de restauratie dienen als Huis van het Kind, en krijgt ook een toeristische functie.

Hélène Baccaert

De geschiedenis van de stad Lier is onlosmakelijk verbonden met Gummarus en de Sint-Gummaruskerk. De heilige Gummarus van Lier is de patroon van al wie te kampen heeft met breuken zoals botbreuken en echtscheidingen. “De Sint-Gummaruskerk is een mooi bewaard voorbeeld van Brabantse gotiek en bevat één van de belangrijkste ensembles van glasschilderkunst in Vlaanderen uit de vijftiende en zestiende eeuw”, legt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA) uit. “De kerk en toren, het Heilige Geest Godshuis en de Sint-Pieterskapel vormen samen de Sint-Gummarussite.”

“In 2020 engageerde de Vlaamse Regering zich om de stad Lier te ondersteunen met een meerjarige subsidieovereenkomst van 8,6 miljoen euro”, vertelt Diependaele. Via het agentschap Onroerend Erfgoed werd een vierde en laatste premie toegekend van 2,5 miljoen euro voor de restauratie van zowel het exterieur als interieur van het Godshuis Heilige Geest.

Tot 2029

De restauratiewerken gingen van start in het najaar van 2021 en verlopen in fases tot in 2029. In april 2023 ging het project van start met de installatie van verwarmingsconvectoren onder de vloer. In 2029 zullen de volledige buitenzijde van de kerk, het interieur en haar belangrijkste cultuurgoederen en de glasramen gerestaureerd zijn.

Dankzij deze meerjarenovereenkomst kan de kerk structureel gerestaureerd worden.© Joren De Weerdt

Totaalrestauratie

De werken aan het Godshuis gaan van start in 2026. Het gaat over een totaalrestauratie waarbij het dak, de gevels en het interieur worden gerestaureerd. Na de restauratie zal het Godshuis gebruikt worden als Huis van het Kind, waar ouders en kinderen terechtkunnen voor alles rond opvoeden en opgroeien.

“Het Godshuis of de zogenaamde ‘Tiendenschuur’ is een onbekende historische parel in Lier. Door haar slechte toestand is ze in de vergetelheid geraakt. Dankzij de restauratie kunnen we deze site terug doen leven met een sociale functie en toeristische ontsluiting. We kijken ernaar uit”, zegt Liers burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

 

“Het Godshuis of de zogenaamde ‘Tiendenschuur’ is een onbekende historische parel in Lier. Door haar slechte toestand is ze in de vergetelheid geraakt. Dankzij de restauratie kunnen we deze site terug doen leven met een sociale functie en toeristische ontsluiting”

Rik Verwaest

Burgemeester

“Aan het begin van de eenentwintigste eeuw werd een restauratiecampagne voor de kerk opgezet die nog niet is afgewerkt. Dankzij deze meerjarenovereenkomst kan de kerk structureel gerestaureerd worden”, zegt de burgemeester. “Gevels, daken en de glas-in-loodramen worden opgeknapt. Ook het interieur van de toren vanaf het niveau van de kraanzolder, de klokken, de beiaard en het uurwerk maken deel uit van deze restauratiefase.”

De Sint-Gummaruskerk en de Sint-Pieterskapel werden al in 1939 beschermd als monument.© Joren De Weerdt

Beschermd

Vandaag staan de gebouwen op de site grotendeels leeg, enkele ruimtes worden wel gebruikt door tijdelijke sociaal en cultureel ondersteunende organisaties. “Na de opknapbeurt van de verschillende gebouwen op de Sint-Gummarussite, wordt het verhaal van hun geschiedenis ingebed in het toeristische stadsparcours”, gaat de minister verder. “Ook het Liers stadsmuseum laat de bezoeker de geschiedenis van de stad en de site ontdekken.”

De Sint-Gummaruskerk en de Sint-Pieterskapel werden al in 1939 beschermd als monument. In 1980 volgde het Heilige Geest Godshuis. “De geschiedenis van de kerk is sterk verbonden met de geschiedenis van Lier, maar ook met die van Vlaanderen”, weet Diependaele. In de kerk zijn veel historische gebrandschilderde ramen behouden. Vijf glasramen uit de vijftiende eeuw behoren tot de mooiste glasramen van Vlaanderen. “Ze getuigen van een periode waarin de glasschilderkunst een artistiek hoogtepunt kende, onder invloed van de schilderkunst van de Vlaamse primitieven. Daarnaast vind je in de schatkamer van de kerk één van de 69 kopieën van de lijkwade van Turijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners