Zeven aanhoudingen in Australisch terreuronderzoek na mesaanval

Nieuws
De Australische politie heeft bij een grote antiterreuroperatie zeven mensen aangehouden. Zij worden in verband gebracht met de mesaanval op een Assyrische bisschop in Sydney, anderhalve week geleden. De verdachten zijn 15 tot 17 jaar oud en maakten volgens de politie deel uit van een breder netwerk.
anp
woensdag 24 april 2024 om 08:43 aangepast 10:37
Afbeelding
beeld anp

De zeven mensen die werden aangehouden, hangen volgens de Australische politie een "religieus gemotiveerde extremistische ideologie" aan. Voor de operatie werden vierhonderd politiemensen ingezet en dertien doorzoekingen gedaan.

De politie heeft de groep "intensief" in de gaten gehouden, zei politiefunctionaris Dave Hudson op een persconferentie. "Hun gedrag onder surveillance gaf aanleiding om aan te nemen dat we ze, als ze enig feit zouden plegen, niet zouden kunnen tegenhouden", aldus Hudson. Er is ingegrepen omdat het risico te groot werd geacht dat er binnenkort een aanval zou plaatsvinden.

Gewonden

Vorige week werd bisschop Mari Emmanuel aangevallen, waarbij ook vijf anderen gewond raakten. Volgens de politie was de aanval vermoedelijk het werk van een 16-jarige. Na de aanval braken bij de kerk rellen uit, waarbij volgens de politie ruim vijftig politiemensen gewond raakten.

Sydney kent een kleine Assyrische gemeenschap. Dit is een christelijke groep, van wie een groot deel voor oorlog en geweld is gevlucht uit Irak en Syrië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

Het is volgens Israël tijd voor militaire actie in Rafah. De minister van Defensie Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin verteld dat een operatie nu nodig is, omdat Hamas zou weigeren om tot een deal te komen over een nieuw bestand.

Afbeelding

PostNL zakt op positief Damrak na resultaten

PostNL behoorde maandag tot de grote verliezers op het Damrak. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen en het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief.

Afbeelding

Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet.

Afbeelding

Vakbond wil vergroening bedrijven van onderop aanjagen

Vakbond FNV wil meer aandacht voor klimaat en de noodzaak om de economie te vergroenen. 'Zolang de politiek het laat afweten en het bedrijfsleven de winst van aandeelhouders voorrang geeft, zullen werknemers en burgers de verduurzaming van onderop moeten aanjagen', zegt FNV-bes..

Afbeelding

Aandacht voor resultaten PostNL op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen.

Afbeelding

Von der Leyen praat met Xi over 'eerlijke concurrentie' EU-China

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie praat maandag bij haar gesprek met de Chinese president Xi Jinping over 'eerlijke concurrentie' tussen de Europese Unie en China.