Schiphol verwacht 10 procent meer reizigers in meivakantie

Nieuws
Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf vrijdag vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol, tegen 64.500 vorig jaar. Op piekdagen, aan het begin van de vakantie, zijn dat dagelijks meer dan 80.000.
anp
woensdag 24 april 2024 om 08:30 aangepast 12:51
Afbeelding
beeld anp

Schiphol verwacht in totaal dagelijks bijna 180.000 passagiers die tijdens de meivakantie vertrekken, overstappen of aankomen op de luchthaven. Volgens een woordvoerster past de toename van het aantal reizigers in de trend dat sinds covid weer meer mensen op reis gaan. Populaire bestemmingen voor de meivakantie zijn Spanje, Groot-Brittannië en Italië.

Tijdens de meivakantie gebruikt Schiphol 53 nieuwe veiligheidsscanners met de nieuwste technologie om de doorstroom zo goed mogelijk te laten verlopen. De luchthaven heeft alle securityscanners waarmee vertrekkende passagiers worden gecontroleerd, vervangen door snellere exemplaren. De nieuwe scanners analyseren in nog geen drie seconden of reizigers verboden voorwerpen bij zich hebben. Bovendien zijn door de nieuwe technologie minder fouilleringen nodig, terwijl de hoge veiligheidseisen op Schiphol nog steeds worden gehandhaafd.

Voldoende personeel

De woordvoerster zegt dat er voldoende personeel aanwezig is om de drukte aan te kunnen. "We zijn er klaar voor." Eerder zorgden personeelstekorten bij de beveiliging en in de bagageafhandeling voor veel problemen en lange rijen.

Wel moeten reizigers rekening houden met langere wachttijden en zich goed voorbereiden. Het is weer mogelijk drie dagen voor vertrek online een tijdslot te reserveren voor de securitycontrole en wie vliegt met KLM, Transavia of TUI kan op parkeerplaats P3 de koffers al afgeven en inchecken.

Andere luchthavens

Ook andere luchthavens zien drukte in de meivakantie. Zo verwacht Rotterdam The Hague Airport vanaf zaterdag tot en met 12 mei zo'n 104.000 passagiers, iets minder dan vorig jaar. Eindhoven Airport meldde eerder dat in en rond de meivakantie dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers het vliegveld aandoen. Het aantal vluchten is hier ongeveer gelijk aan 2023. Beide luchthavens verwachten geen problemen door een tekort aan personeel. "Vorig jaar hadden we buiten nog een tent staan en hekken, maar dat is dit jaar niet meer", zegt een woordvoerster van Rotterdam The Hague Airport.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PostNL kondigt tussentijdse verhoging postzegelprijs aan

PostNL verhoogt de tarieven voor het versturen van post vanaf juli, meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten. PostNL ziet dat mensen steeds minder brieven versturen.

Afbeelding

Onderzoek: lichte groei verkopen tablets in eerste kwartaal

De wereldwijde leveringen van tablets door producenten aan verkopers en winkeliers is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gegroeid. De groei volgt op vier kwartalen van krimp op rij en is te danken aan aantrekkende consumentenbestedingen en een stabilisatie van de werelde..

Afbeelding

Brand Hengelo onder controle, bewoners weer terug naar huis

De brand die in de nacht van zondag op maandag ontstond in een bedrijfspand in het Overijsselse Hengelo is onder controle, meldt de brandweer. Een paar woningen naast het brandende pand in de Molensteeg werden ontruimd.

Afbeelding

Zeer grote brand in bedrijfspand in binnenstad Hengelo

De brandweer is in de nacht van zondag op maandag rond 04.00 uur uitgerukt voor een zeer grote brand in de Molensteeg in de binnenstad van het Overijsselse Hengelo. Volgens de brandweer gaat het om een brand in een bedrijfspand en is de vuurhaard moeilijk te bereiken.

Afbeelding

Rechtse politicus Mulino wint presidentsverkiezingen in Panama

De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar.

Afbeelding

PVV, VVD, NSC en BBB moeten knopen gaan doorhakken

De kabinetsformatie gaat een cruciale fase in. Voor het eerst in bijna twee weken gaan de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer langs bij de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De partijen moeten belangrijke beslissingen gaan nemen.