De sluiting van de spooroverweg op de grens van Heffen met Blaasveld houdt bewoners al maanden bezig.© Ward Bosmans, Joris Herregods

Mechelen stuurt aan op eensgezindheid over toekomst spooroverweg: “Heel belangrijk dat beslissing door alle partijen wordt gedragen”

Mechelen/Heffen/Blaasveld -

De stad Mechelen laat het initiatief om te toekomst van de spooroverweg op de grens van Heffen met Blaasveld te bepalen aan de gemeente Willebroek. De Dijlestad stuurt wel aan op eensgezindheid in het dossier dat vooral inwoners van Blaasveld aanbelangt.

Sven Van Haezendonck

Een week geleden nam het dossier over de sluiting van de spooroverweg op de Tisseltbaan een verrassende wending. De Willebroekse meerderheid van N-VA, Groen en Open VLD diende op de gemeenteraad plots zelf een motie in tegen de sluiting. Dat amper een week na een informatiemarkt over de praktische uitwerking ervan. De sluiting zorgt al langer voor commotie.

LEES OOK. Week na aangekondigde sluiting beslist Willebroeks bestuur spooroverweg toch open te houden

“De lokale burgers willen de sluiting liever niet, de alternatieve routes zijn te ondermaats en ze vragen vooral dialoog”, vertelt Mechels gemeenteraadslid Karl Lauwers (CD&V). Hij bracht het dossier maandagavond ter sprake op de gemeenteraad van Mechelen. Hoewel de discussie over de sluiting zich vooral in Willebroek afspeelt, ligt de spooroverweg in Heffen en dat is Mechels grondgebied.

“Het is dus aan dit stadsbestuur om al dan niet te beslissen over de sluiting”, zegt Lauwers. Hij stuurt aan op overleg met Willebroek en Infrabel, maar ook met de buurt. “Met bewoners wordt bekeken hoe de verkeersleefbaarheid en -veiligheid kan worden gewaarborgd”, aldus Karl Lauwers.

Bijkomende studie

Patrick Princen (Voor Mechelen), schepen van Openbare Werken, geeft aan dat er eensgezindheid moet zijn over de toekomst van de spooroverweg. “We zijn geïnformeerd door Willebroek dat er zonder bijkomende mobiliteitsstudies geen draagvlak is om hem af te sluiten. Ik heb begrepen dat Infrabel bereid is om een studie te doen. Wij wachten nu op het initiatief van beiden om te kijken wat er gaat gebeuren”, vertelt hij.

LEES OOK. “Wij betreuren deze gang van zaken”: Infrabel niet opgezet met motie van Willebroek tegen sluiting spooroverweg

De lokale besturen van Mechelen en Willebroek zijn in overleg. “Het is heel belangrijk dat een beslissing door alle partijen wordt gedragen”, zegt eerste schepen Princen.

Oppositielid Kenzo Van den Bosch (onafhankelijk) begrijpt niet goed waarom Mechelen zich eerder afzijdig houdt in het dossier. “Terwijl het duidelijk Mechels grondgebied is”, stelt hij.

Mechels burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) sprak over het dossier al met zijn Willebroekse collega Eddy Bevers (N-VA). “Het probleem en de uitdaging zitten vooral langs de Willebroekse kant. Er is bezorgdheid over de ontsluiting van Blaasveld en de toekomstige brandweerkazerne. Voor ons is er een akkoord als de drie partijen in dezelfde richting kijken”, legt Somers uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen