20 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Relatieadvies: Bloeiruimte

Veel stellen hebben de illusie dat ze elkaar wel kunnen veranderen als ze eenmaal getrouwd zijn. Ik huiver daar altijd een beetje van, want volgens mij is het geheim van Ware Liefde juist dat je van de ander houdt zoals hij of zij is. Helemaal.

Maar onlangs ontdekte ik een nieuw aspect van dat verandermanagement in het huwelijk.

In een gesprekje tussen een man en vrouw die al 43 jaar getrouwd waren en terugkeken op hun trouwdag, legde zij haar hand op de arm van haar man en merkte subtiel op: ‘Ik vind je nu leuker dan toen.’ Haar man aarzelde geen moment en zei: ‘Ja, je hebt hard aan mij gewerkt.’ ‘Dat heb ik zeker’, beaamde ze lachend. ‘Ik heb keihard aan je gewerkt.’

Nu ben ik nooit zo voor dat ‘elkaar willen veranderen’. Hoe onvolwassen en onwijs is het om de ander te willen veranderen in iemand van wie jij denkt dat hij of zij goed genoeg is.

Maar bij dit stel was het anders. Deze vrouw had haar man niet gekneed in de echtgenoot die zij wilde dat hij zou zijn. Daar was hij sowieso veel te eigenwijs voor, zei zijn vrouw stellig. Nee, hij leek bij haar tot bloei te zijn gekomen. Zij had bij hem het beste naar boven gehaald en daardoor hield ze alleen nog maar meer van hem.

Ik hoorde laatst iemand zeggen: ‘Het goede doen, dat is de ander tot bloei laten komen, zodat hij anderen tot zegen is.’ Elkaar tot bloei laten komen – volgens mij is dat het doorgeven van Jezus’ liefde.

Elkaar tot bloei laten komen. Het betekent elkaar aanmoedigen. Benoemen waar de ander goed in is, benoemen waar je hem of haar van ziet stralen (en benoemen hoe leuk je dat vindt). Het betekent elkaar steunen en jezelf soms even wegcijferen voor de ander. Het heeft alles te maken met het elkaar gunnen. Gunnen dat de ander goed is in wat hij of zij doet en ruimte geven om daar nog beter in te worden.

Misschien is dat in een huwelijk wel een grotere uitdaging dan daarbuiten. Juist omdat je nogal eens de neiging kunt hebben vooral op je eigen strepen te gaan staan of je eigen ruimte op te eisen.

Maar door de ander ruimte te gunnen, haal je het beste in hem of haar naar boven. En dat zorgt vaak voor veel meer bloeiruimte in je relatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.

Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.