Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld Photo News

Het migratievoorstel van Europees president Donald Tusk beroert de gemoederen. De VS stappen uit de VN-Mensenrechtenraad. En het open internet wordt bedreigd. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Migratievoorstel Tusk

Het voorstel van Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk om asielcentra buiten Europa in te richten, wordt op gemengde reacties onthaald in de Belgische politiek. Sp.a-voorzitter John Crombez gelooft niet dat het in de praktijk kan worden omgezet, N-VA-voorzitter Bart De Wever juicht het plan toe: "Europa is eindelijk aan het kantelen."

2. VS stappen uit VN-Mensenrechtenraad

Dat de Verenigde Staten uit de VN Mensenrechtenraad stappen, stond in de sterren geschreven. "De kritiek van Trump is terecht, maar niet nieuw", zeggen experts. 

3. Moeder uit Guatemala getuigt

Naarmate de regering-Trump de illegale immigratie probeert in te dijken, worden steeds meer gezinnen gescheiden. Sommige ouders worden gedeporteerd nog voor ze weer samengebracht zijn met hun kinderen. Ouders zoals Elsa Johana Ortiz Enriquez. "Ik heb de hele vlucht geweend." (+)

Elsa Johana Ortiz Enriquez.Beeld NYT

4. Abou Jahjah overweegt klacht tegen Demir

Dyab Abou Jahjah (Be.One) en zijn partijgenote Hatice Kör overwegen een klacht in te dienen tegen staatssecretaris Zuhal Demir wegens laster. De N-VA-politica zei gisteren in Terzake dat zij en haar zes maanden oude dochter doodsbedreigingen hadden gekregen, waarbij ze het verband legde met een Facebook-post van Kör.

5. Werven Michel I liggen stil

Wordt er in dit land nog iets beslist voor 14 oktober, nu de meerderheidspartijen geen dag laten passeren zonder elkaar bont en blauw te slaan? Premier Michel houdt er de moed in, maar de kabinetten maken zich geen illusies. "De grote dossiers die niet in coma liggen, zitten tot oktober in de frigo." (+)

Premier Charles Michel.Beeld Photo News

6. Nieuwe Europese wet bedreigt open internet

Een Europese hervorming van het auteursrecht kan ten koste gaan van kleine innovatieve internetbedrijven, schrijven critici in een brief aan het Europees Parlement. (+)

Aan de koffie-automaat

1. Rode Duivels waren minder goed dan Engeland

De statistieken tonen dat Engeland tegen het sterkere Tunesië doelgerichter speelde dan België tegen het erg zwakke Panama. "Cijfers zeggen niet alles", nuanceert bondscoach Roberto Martínez. (+)

2. Wie stopt Cristiano Ronaldo?

Marokko vecht deze middag tegen Portugal voor de laatste kans om de poulefase te overleven. Grote vraag: hoe stop je Ronaldo, de wondervoetballer op wie de tijd geen vat lijkt te krijgen? Drie Nederlandse experts geven antwoord. (+)

Cristiano Ronaldo.Beeld AFP

3. Deze films moet u deze week zien

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

4. Het mysterie van het Lam Gods

De oren zijn kleiner, de wol is witter, maar vooral de ogen zijn opvallend. Het originele lam dat de restaurateurs van het Lam Gods blootlegden, roept vele vragen op. Want waarom schilderden de gebroeders Van Eyck zo’n onnatuurlijk lam? En waarom werd het een eeuw later al weer overschilderd? (+)