© Victoriano Moreno

Ook Antwerpen maakt zich op voor noodweer met rukwinden tot 100 km/u, noodnummer 1722 geactiveerd

Het KMI voorspelt voor de komende uren noodweer en er worden rukwinden tussen 90 en 105 km/u verwacht, ook in de provincie Antwerpen. Daarom heeft de FOD Binnenlandse Zaken beslist om vanaf middernacht het nummer 1722 te activeren, daar kan u terecht om schade of wateroverlast te melden.

evdg, inke

Komende nacht bereikt een actieve regenzone ons land. Daarbij neemt de windkracht gevoelig toe. We verwachten tijdens de nacht rukwinden tot 80 km/u in het binnenland en tot 95 km/u aan zee. In Hoog-België kan er tijdelijk winterse neerslag vallen. De minima liggen tussen -2 en +5 graden.

Donderdagochtend neemt de wind nog verder toe, met rukwinden tussen 90 en 105 km/u of lokaal zelfs nog wat meer. We verwachten de zwaarste rukwinden in het westen van het land en in de provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland.

Stormdepressie

Ook de provincie Antwerpen zal dus te maken krijgen met hevige rukwinden. “De stormdepressie passeert ten noorden van ons land, dus ook over Antwerpen. Vanaf middernacht mogen we rukwinden tussen de 90 en de 100 km/u verwachten”, klinkt het bij meteo services.

De situatie is vergelijkbaar met de storm van begin januari. In combinatie met springtij zorgden rukwinden van meer dan 100 km/u toen voor flink wat schade. In Antwerpen overstroomden de Scheldekaaien een uurtje. “Ook nu weer kunnen we spreken van een depressie die zich in een heel snel tempo ontwikkeld heeft tot een stormdepressie. Het kan vannacht en donderdag ook stevig regenen, maar dat zal deze keer zonder veel gevolg blijven. Vooral voor de wind zullen we moeten opletten. Stel verplaatsingen zoveel mogelijk uit en vermijd ook de omgeving van bomen.”

Parken gesloten

De Provinciale groendomeinen Antwerpen (Rivierenhof, Vrieselhof, Hof van Leysen, Kesselse Heide), Mechelen (Vrijbroekpark, Broek De Naeyer, Neteland) en Kempen (Averegten, Prinsenpark, Hertberg, Hoge Mouw) zijn donderdag vanaf de vroege ochtend (6 uur) tot na de middag gesloten. Ook de bosrijke onderdelen van De Schorre blijven afgesloten.

Provinciedomeinen Zilvermeer, Arboretum Kalmthout en De Nekker doen geen algemene sluiting, maar roepen wel op om voorzichtig te zijn als je er naartoe gaat.

Het stadsbestuur Mechelen sluit de stadsparken Tivoli, de Kruidtuin en Papenhofpark. Ook de stadstuinen, (speel)bossen en de stedelijke begraafplaats sluiten bij code oranje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in de stad Antwerpen worden de stedelijke parken en groendomeinen preventief gesloten in de loop van woensdagavond. “De kans op afbrekende takken is te groot zodat de veiligheid van de parkbezoekers niet gegarandeerd is”, meldt de stad.

Daarmee gaat een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. Waar mogelijk worden aan hoofdingangen infoborden en hekwerken geplaatst. Ook de begraafplaats Sint-Fredegandus in Deurne en het bos van de begraafplaats Schoonselhof in Wilrijk worden afgesloten.

Deze veiligheidsmaatregelen blijven van kracht tot het einde van het zware noodweer, vermoedelijk donderdagavond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Noodnummer

Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.

Krijgen we vannacht of morgen ook nog sneeuw in Vlaanderen? De weersvoorspellingen van het KMI sluiten dat alvast niet uit. In Hoog-België kan een sneeuwlaag van meerdere cm gevormd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER