Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA)© Joris Herregods

N-VA en Groen verwijten elkaar hypocrisie rond site Pelikaanstraat: “Het is vermoeiend”

Antwerpen -

“Uw verdachtmakingen zijn kwalijk en ondermijnen het draagvlak voor dit project.” Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) pikte de kritiek van oppositiepartij Groen niet over het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Pelikaanstraat. Dat werd vorige week vernietigd door de Raad van State. “Dit gaat om een puur technische aangelegenheid”, aldus de schepen.

Jan Stassijns

LEES OOK. Terug naar af voor omstreden project op braakliggend terrein aan Centraal Station

LEES OOK. Buren Pelikaanstraat reageren opgelucht op uitspraak Raad van State: “We hopen dat er nu een positief plan komt”

De Raad van State vernietigde vorige week vrijdag het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Pelikaanstraat. Ook het milieueffectenrapport (MER) kreeg van de raad een onvoldoende. De ontwikkeling van het stuk braakliggend stuk grond in de Pelikaanstraat dat de bouw van twee toren van maximaal honderd meter hoog zou mogelijk maken, wordt hierdoor uitgesteld. De Raad van State oordeelde dat een beoordeling van de mogelijke windhinder ontbrak.

“Knoeiwerk van dit stadsbestuur”, herhaalde Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen dinsdagavond op de Antwerpse gemeenteraad. “De buurt is tegen het plan, ‘den diamant’ ook, enkel de projectontwikkelaar die het RUP mee geschreven en betaald heeft, wint hierbij. En nu is het terug naar af, omdat u (schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder, red.) niet wilde luisteren naar de vele bezwaren.”

De site waarvan sprake, in de Pelikaanstraat.© Joris Herregods

“Hypocriet”

Schepen Annick De Ridder (N-VA) weerlegde die kritiek. “Dit gaat over een pure technische aangelegenheid”, aldus De Ridder. “U moet daar geen grote, activistische redenen achter zoeken. De mogelijke windhinder is onderzocht in het hoogbouwrapport, maar volgens de Raad van State zou dat bij voorkeur gebeurd moeten zijn bij de opmaak van het RUP. De samenwerkingsovereenkomst die de stad heeft afgesloten met de ontwikkelaar voor de opmaak van dit RUP is trouwens perfect legaal. Dat is in het verleden al duidelijk gemaakt.”

De Ridder maakte zich ook bijzonder boos tegen Groen. “Al uw verdachtmakingen zijn heel kwalijk”, zei De Ridder. “U ondermijnt het draagvlak voor dit project. Aan de ene kant roept u dat we meer moeten inzetten op betaalbaar wonen, maar alles wat we willen realiseren samen met de private sector, daar bent u tegen. Het is vermoeiend en bijzonder hypocriet. De Pelikaanstraat blijft een ideale locatie om te verdichten.”

Van Dienderen lachte die reactie weg. “In die hoogbouw zouden kantoren en superdure appartementen voorzien worden. Niets wijst in het RUP op betaalbaar wonen. U mag zelf ook wel eens stoppen met die hypocriete praatjes. Ik had verwacht dat u nu eindelijk oor zou hebben naar de terechte bezwaren van de buurt in plaats van altijd voor de aanval en confrontatie te kiezen.”

Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners