Activisten zetten ook in Brussel banden plat tijdens nachtelijke acties.
Tyre Extinguishers

Gent stelt boetes in tegen activisten die autobanden laten leeglopen

De stad Gent laat het GAS-reglement aanpassen, zodat mensen die banden van voertuigen laten leeglopen een boete kunnen krijgen tot 350 euro. De maatregel komt er om op te treden tegen bepaalde activisten. Zij zetten nu tijdens nachtelijke acties om de paar weken banden plat van grote wagens. 

Binnenkort wil Gent activisten en vandalen die autobanden moedwillig laten leeglopen, kunnen bestraffen met een GAS-boete. De stad wil zo de nachtelijke gerichte acties een halt toeroepen. Ze worden geclaimd door actiegroepen die zich kanten tegen grote wagens in steden in binnen- en buitenland. Ze vinden de auto's te gevaarlijk en te milieuvervuilend. 

De activisten zetten bewust de banden plat zonder er gaten in te maken. Dat is immers niet strafbaar. Gent wil nu zelf optreden door met GAS-boetes te werken. Dat stelt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) na een vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "Je blijft van andermans materiaal, dit is vandalisme", reageert De Clercq.

De gemeenteraad wil de maatregel nog deze maand goedkeuren. GAS-boetes worden nu meestal ingezet voor allerlei vormen van overlast. De boetes voor meerderjarigen kunnen oplopen tot 350 euro, en bij hardleerse overtreders in sommige gevallen zelfs tot 500 euro. 

Extra aandacht bij politiepatrouilles

De politie zal extra letten op affiches of pamfletten, die vaak achterblijven na nachtelijke acties van, bijvoorbeeld, The Tyre Extinguishers.

Het is de bedoeling om overtreders te vatten. Dat is tot nu nog nooit gelukt. De vraag is dus of de nieuwe boete veel zal uithalen. "De maatregel is ook een belangrijk signaal", geeft De Clercq toe.

De politie blijft wel na elke oproep vaststellingen doen en stelt ook pv’s op.

"Boetes om kritische burgers mond te snoeren"

Er komt al meteen kritiek op de nieuwe GAS-boete. "De stad gebruikt ze als een manier om sociale actie tegen te houden en kritische burgers de mond te snoeren", zegt Peter Paul Vossepoel van vzw Labo. 

"Gent is hier al eerder voor teruggefloten, er is een gevaarlijke tendens aan de gang", stelt Vossenpoel. Hij verwijst onder meer naar een vakbondsactie.

"Er was beloofd om het GAS-beleid politiek te controleren en evalueren. Het is 4 jaar geleden dat dit gebeurd is", benadrukt Vossepoel nog. 

VRT NWS probeerde de activisten van The Tyre Extinguishers te bereiken voor een reactie op de nieuwe maatregel, maar kon met niemand spreken. 

Meest gelezen