Direct naar artikelinhoud
Zomer

Na de zomerbar, de klachten over overlast

Uitbater Mathias Akyazili moet zomerbar Sunset Beach Antwerp twee weken sluiten omdat hij zich volgens de stad niet aan de regels houdt.Beeld Geert Braekers

Het is (even) voorbij met zon, zand en cocktails bij Sunset Beach Antwerp. De zomerbar houdt zich volgens de stad niet aan de regels en moet tijdelijk dicht. Of hoe de opmars van zomerbars soms ook voor problemen zorgt.

Klachten over nachtlawaai, het sluitingsuur dat niet wordt gerespecteerd en een veiligheidscorridor die al te lang op zich laat wachten: het stadsbestuur heeft na vier controles geen geduld meer met Sunset Beach Antwerp en sluit tijdelijk de boel. Twee weken lang dus geen cocktails en beats aan de strandbar aan de Scheldekaaien. 

Uitbater Mathias Akyazili zegt dat er vooral een communicatieprobleem is. "De stad heeft ons verkeerde informatie gegeven en de betrokken instanties hebben niet met elkaar overlegd." Dat Sunset Beach te laat sluit, klopt volgens Akyazili evenmin: doordat de beach bar een ingang deelt met zijn andere bar The View, zou het onmogelijk zijn om dat te bepalen.

In Antwerpen zijn dit jaar al een vierentwintigtal plekken die onder de noemer 'zomerbar' vallen. "In de zomer willen mensen nu eenmaal buiten zitten", verklaart Akyazili dat succes. "En als je het goed aanpakt en geluk hebt met het weer, dan kun je met zo'n zomerbar een gigantische omzet draaien." 

'Als je het goed aanpakt en geluk hebt met het weer, dan kan je met zo'n zomerbar een gigantische omzet draaien'
Mathias Akyazili, uitbater Sunset Beach Antwerp

Die zomerse overrompeling zorgt in de stad doorgaans voor weinig problemen. "Veel zomerbars liggen ook niet meteen in woongebied of hebben een vroeg sluitingsuur", stelt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA), en bovendien moet elke bar toestemming krijgen van een rist instanties. 

Dronkenschap en nachtlawaai

Maar als tegenwoordig elk boerengat een eigen zomerbar heeft, dan loopt het natuurlijk weleens mis. Veelal vat 'overlast' de situatie goed samen. In Knokke heeft burgemeester Leopold Lippens vorige maand zo de uitbaters van de strandbars op het matje geroepen na klachten over dronkenschap en nachtlawaai. "Er zijn grenzen, op het vlak van muziek en drank, die ze niet moeten overschrijden", zo zegt hij. 

En dan zijn er de buurtbewoners. Het bekende Parkkaffee in Mariakerke heeft al jaren moeite om zich staande te houden door klachten van de buren, en is nu enkel in augustus open. In Sint-Niklaas deed zich drie jaar geleden iets gelijkaardig voor. "De trofee voor meest verzuurde stad is binnen handbereik", liet schepen Christel Geerts (sp.a) zich toen ontvallen.

De lokale zomerbar Café Congé moest toen op rechtersbevel sluiten. "Het sluitingsuur lag vast op 23 uur. Eén minuut later stond de deurwaarder er al", vertelt Geerts nu. "Het was even zoeken." Ondertussen heeft Café Congé elders onderdak gevonden en dat loopt goed. 

'Sinds het pop-updecreet zijn de spelregels duidelijker'
Nathalie Debast, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten

In Londerzeel is er dan weer gedoe met de toegangsweg naar de zomerbar die in landbouwgebied ligt, en buurtbewoners die klagen over het verkeer. Al maanden heeft het gemeentebestuur daarover ruzie met buurgemeente Merchtem. 

Toch komt het gros van de zomerbars tegenwoordig de zomer door zonder calamiteiten. Dankzij het zogenaamde pop-updecreet dat in 2016 in Vlaanderen is geïntroduceerd. Sindsdien zijn de spelregels duidelijker, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "Vroeger wist je waar zo'n initiatief begon, maar niet waar het eindigde." 

Lokale horeca mort

Al is niet iedereen daar onverdeeld gelukkig om. Toen vijf jaar geleden in Puurs de eerste zomerbar opende, met terrassen, een voet- en volleybalveld en een podium voor lokale bands, morde de lokale horeca. "Het is een kwestie van gelijke spelregels", stelt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. 

Schepen Geerts ziet dat haar stadsgenoten de zomerbar erg appreciëren en daardoor minder geneigd zijn om naar Antwerpen of Gent te trekken, en daar is De Caluwe het op zich wel mee eens: "Maar zoiets moet wel worden afgetoetst bij de lokale horeca." 

En dan komen we bij Ieper terecht. Daar leidde een winterbar tot wat klachten van omwonenden, en een gelijkaardig zomerinitiatief kreeg dit jaar geen vergunning. "De horeca in het centrum ziet een trekpleister in de buitenstad niet zitten. Zeker niet nu er zo veel activiteiten zijn rond de Eerste Wereldoorlog", legt burgemeester Jan Durnez (CD&V) uit. "Of de inwoners graag een zomerbar willen? De vraag lijkt beperkt."