donderdag 22 maart 2018 - Goesting
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

FESTIVAL

Affiche Pukkelpop gelekt door Pharrell Williams

Pharrell Williams zal op 17 augustus een goed stuk vlaai moeten meebrengen naar Kiewit als goedmakertje. Williams’ band N.E.R.D lekte immers meer dan 90 nieuwe namen op de affiche van Pukkelpop, een stuk vroeger dan de organisatie had verwacht.

Al de hele week bouwde Pukkelpop op naar de eerste grote aankondiging van haar affiche, waarschijnlijk op vrijdag. Dat deden Chokri en co. door elke dag druppelsgewijs twee grote namen te lossen: eerst The War On Drugs en Dua Lipa op maandag, dinsdag was het de beurt aan de Canadese indiegiganten van Arcade Fire en N.E.R.D, de funk-/rock-/rapband rond Pharell Williams.

Het was net die laatste band die al dat zorgvuldige werk een anti-climaxje bezorgde. ‘Belgium! We zien jullie op Pukkelpop dit jaar’, postte de Amerikaanse band op haar sociale media. Met daarbij… een foto van de voorlopige affiche van Pukkelpop: een waslijst aan grote en aanstormende bands, met op de achtergrond in drukletters het woord ‘SAMPLE’.

De post werd snel verwijderd op de sociale media van de band, maar toen was de geest al uit de fles. Gespecialiseerde festivalsites pikten het nieuws razendsnel op, en blokletterden dat N.E.R.D mogelijk de affiche gelekt had. “Het klopt dat een sample-affiche even online gestaan heeft”, bevestigde Pukkelpopwoordvoerder Frederik Luyten. “Maar er staan nog fouten in deze versie.”

93 namen

Woensdagochtend om 10 uur, zo’n twaalf uur later, bleek Pharrell – of tenminste, diens overijverige sociale mediabeheerder – er niet al te ver naast te zitten. Pukkelpop pakte uit met 93 namen, waarvan de meeste al op de sample-affiche stonden te blinken. Al werden er intussen nog zo’n vier extra bevestigingen aan de affiche toegevoegd.

De gelekte affiche verscheen op de Facebookpagina van N.E.R.D, de hiphopformatie rond Pharell Williams (foto). Inge Kinnet

Vervelend, in de eerste plaats voor de bands die nu inderhaast zichzelf voor Pukkelpop moesten bevestigen op hun sociale media. ‘En nu voor echt: lek, lekker, gelekt!’, knipoogde Bazart op Facebook. Maar zeker ook een streep door de rekening van de kleinere concertorganisatoren die met hun aankondigingen meestal uit het vaarwater van het grote Pukkelpop proberen te blijven. Denk daarbij aan bands die ook in een zaal in België passeren.

Hippe affiche

Met al die heisa over de affiche zou je nog vergeten dat er effectief ook bands opstaan. Die lijken – verrassing – vooral het jonge volkje richting Pukkelpop te moeten lokken. Zaterdag lijkt zelfs de festivaldag te worden die op maat gemaakt is voor de Pukkelpopper met herexamens: naast Kendrick Lamar zullen de popdeuntjes van Imagine Dragons en Bazart het hoofdpodium (lichtjes) onveilig maken.

De hipste snoepjes zijn hiphop-boyband Brockhampton (donderdag), Yungblud en rapper Travis Scott (allebei vrijdag). Stramme beentjes kunnen los gezwierd worden op de beats van Bonobo, Martin Solveig (donderdag), A-Trak, Sub Focus (vrijdag), Justice en Kölsch (zaterdag). Het ondergrondse lawaai moet dan weer komen van onder andere Steve Albini’s Shellac, Death From Above (donderdag) en de Australiërs van – even naar adem happen – King Gizzard & The Lizard Wizard (zaterdag).

Ook wat Belgen te spotten op de affiche: Oscar & The Wolf speelt op vrijdag ten dans, net als de loden gitaren van Amenra en de synths van Goose. Tamino, Tourist LeMC (donderdag) en Trixie Whitley (zaterdag) maken ook een korte verplaatsing. Kunnen tot slot met de fiets komen: The Sore Losers. De Limburgse rockers stellen op vrijdag hun vierde plaat voor.

Overigens is de affiche van Pukkelpop hiermee allesbehalve compleet: vorig jaar strandde de teller in Kiewit op 223 bands, verspreid over vier dagen. Een tweede lading namen wordt in de loop van de volgende weken bekendgemaakt. En ook de Pukkelpoporganisatie eindigt haar mededeling met een kwinkslag: “Het valt nog af te wachten door wie, natuurlijk.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws