Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdGezondheid

Na je laatste sigaret herleeft je lichaam metéén: ‘Wie stopt, leeft gemiddeld tien jaar langer’

Na je laatste sigaret herleeft je lichaam metéén: ‘Wie stopt, leeft gemiddeld tien jaar langer’
Beeld Getty Images

Roken is een van de hardnekkigste verslavingen die er bestaan. Toch heeft het altijd zin om te stoppen, zegt Judith Noijen van het Nederlandse verslavingscentrum Jellinek. Ze vertelt wat de winst kan zijn voor je gezondheid als je vanaf nu sigaretten, roltabak en sigaren voorgoed links laat liggen. ‘Je leeft gemiddeld tien jaar langer.’

Het maakt niet uit hoe lang je hebt gerookt. Als je stopt, heeft dat direct invloed op je lichaam. “Al na een dag zijn er veranderingen merkbaar. Je bloeddruk en hartslag dalen”, zegt Noijen, senior preventiedeskundige bij Jellinek. Wie stopt met roken, gaat wel eerst hoesten. “Niet omdat je ziek bent, maar omdat je lichaam een grote schoonmaak opstart. Door te hoesten, worden teer, slijm en stof uit je longen verwijderd. Het zelfreinigende vermogen van je lichaam is fantastisch.”

Ook de nicotine verdwijnt uit je lichaam als je stopt. Noijen: “Al na twee dagen is de verslavende stof uit je bloed.” Daarnaast gaan ook je zintuigen beter werken. “Je ruikt en proeft direct meer.”

Meer adem, meer energie

Als je rookt, vernauwen de aderen zich. Door de verbranding komt er koolmonoxide vrij. Dat zorgt voor een verminderde doorbloeding en voor een verminderde zuurstofopname. Wie rookt is sneller moe, wordt kortademig en je conditie gaat achteruit. “Wie stopt, merkt na een dag al dat hij makkelijker kan ademen”, legt Noijen uit. “De koolmonoxide verdwijnt uit je bloed, er kan meer zuurstof worden opgenomen omdat je hart het bloed beter kan rondpompen.”

Na een aantal weken voel je je fitter. “Sporten lukt makkelijker”, aldus Noijen. Bovendien ga je er beter uitzien. “De doorbloeding van je lichaam en dus ook van je gezichtshuid wordt beter. De bloedvaten in je gezicht worden gevuld met gezond bloed. De grauwe kleur neemt af en de uitgeblazen rook komt niet langer in je gezicht.” Ook je mondgezondheid gaat erop vooruit als je stopt met roken. “Je tanden en tandvlees verslechteren niet verder. En je stinkt niet meer naar rook uit je mond.”

'Iemand van 40 die rookt, heeft doorgaans een huid van een 60-jarige'
Judith Noijen

Je haar, je huid, je gebit en je nagels hebben allemaal een gezonde doorbloeding nodig. Noijen: “Roken is een gifstof en versnelt het verouderingsproces. Je huid verdikt en droogt uit. Vaak hebben met name vrouwen meer kans op kleine verticale rimpeltjes om de lippen, door het voortdurende plooien van de mond als er een trekje genomen wordt. Iemand van 40 die rookt, heeft doorgaans een huid van een 60-jarige.”

Eenmaal verschenen rimpels verdwijnen helaas niet vanzelf. “Maar je kunt het verouderingsproces wel een halt toeroepen door te stoppen”, zegt Noijen.

'Al na drie maanden tot een jaar heb je 50 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Ook het risico op longaandoeningen vermindert'
Judith Noijen

Spectaculair is de winst als het je lukt om blijvend te stoppen. Noijen: “Al na drie maanden tot een jaar heb je 50 procent minder kans op hart- en vaatziekten.” Daarnaast vermindert het risico op longaandoeningen. “Ook als je veertig jaar hebt gerookt. Na tien jaar is de kans op longkanker bijna gehalveerd ten opzichte van iemand die is blijven roken.”

Als je een hartinfarct hebt gehad, daalt door te stoppen met roken de kans op een tweede hartaanval met 50 procent. Op elke leeftijd gaat door het stoppen met roken de levensverwachting omhoog. “Rokers die voor hun 35ste levensjaar stoppen, hebben bijna een net zo hoge levensverwachting als mensen die nooit hebben gerookt.”

'Roken verkort je leven met gemiddeld tien jaar. Dus wie stopt, wordt gemiddeld tien jaar ouder'
Judith Noijen

Je leeft tien jaar langer

Een groot deel van de opgelopen schade herstelt je lichaam dus zelf. Is er dan geen enkele kans op blijvende schade? “Jawel, als er longblaasjes beschadigd zijn, zoals bij mensen met de chronische ziekte COPD, dan is die schade onherstelbaar”, zegt Noijen. “Maar op alle andere vlakken is er voor je lichaam uitsluitend voordeel te behalen. Roken verkort je leven met gemiddeld tien jaar. Dus wie stopt, wordt gemiddeld tien jaar ouder. Behalve als je heel lang hebt gerookt, dan schommelt die verlenging rond de vijf jaar.”

Die levensverlenging verschilt wel per persoon volgens de verslavingsexpert. “Want mensen doen meer dan alleen roken, ze drinken wel of geen alcohol, eten wel of niet gezond, bewegen weinig of juist meer. Die combinatie bepaalt hoeveel reservetijd je krijgt als je stopt.”

Nog een voordeel: stoppen met roken is uiteraard ook goed voor je financiën.

Heeft stoppen met roken ook nadelen? Noijen: “Wie stopt, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je kunt er chagrijnig van worden, prikkelbaar zijn, last krijgen van somberheid, angsten en depressieve gevoelens.” Typische afkickverschijnselen volgens de deskundige. “Daar moet je even doorheen, meestal duurt deze periode niet langer dan twee weken.”

Volgens Noijen blijkt uit onderzoek dat ex-rokers juist een beter humeur hebben gekregen dan toen ze nog regelmatig een sigaret opstaken. Herkenbaar voor Peter Groenewoud (60), die vier jaar geleden resoluut stopte. “Ik voel me bevrijd. Nooit hoef ik me meer zorgen te maken of ik wel genoeg sigaretten heb. Dat ik nieuwe moet halen omdat ik anders het weekend niet door kom, dat ik moet opschieten omdat de winkel bijna dicht gaat en ik anders zonder zit. Wat een opluchting.”

Snoepzucht

Andere bekende kwalen die in verband met het stoppen met roken genoemd worden, zijn slecht slapen en gewichtstoename. Noijen legt uit: “Nicotine versnelt je stofwisseling. Als je stopt met roken, vertraagt dus de stofwisseling. Daardoor heb je sneller trek. Maar ook omdat je meer proeft en ruikt, krijg je meer zin in eten. De kans bestaat dat je daardoor sneller naar een snack of snoepje grijpt en dus ook aankomt.”

Veel mensen die stoppen met roken missen ook het gevoel iets in hun hand te hebben. “Uit gewoonte pakken ze dan sneller iets lekkers, om maar iets te doen te hebben.”

Ook stoppen met roken? Zo houd je het beter vol:


1. Onthoud waarom je bent gestopt
De eerste weken zijn het zwaarst. Bedenk, als je een zwak moment hebt, waarom je ook alweer gestopt bent. Is het vanwege je huid, geldbesparing, omdat je je kinderen een gezonde ouder gunt? Zie het grote geheel, dan vat je weer moed.

2. Leid jezelf af

Pak een kopje thee, ga naar buiten of bel een vriendin als je denkt: ik houd het niet vol, ik moet nu roken. Gemiddeld genomen duurt zo’n cravings-moment maar drie minuten.

3. Mijd andere rokers
Maak het niet onnodig moeilijker en ga in gezelschap niet bij de rokersclub staan.

4. Vertel het
Vertel tegen iedereen die het maar horen wil, dat je gestopt bent met roken. Dat vergroot de sociale druk.

5. Vraag steun
Betrek je omgeving bij je beslissing om niet meer te roken. Vraag vrienden en familie of ze je niet in de verleiding willen brengen en je willen steunen in je beslissing.

6. Maak nieuwe gewoontes
Na twee weken is de zwaarste periode voorbij. Maar erna wordt het pas echt moeilijk om de aangeleerde gewoonte te doorbreken. Stak je altijd een sigaretje op na het eten? Drink een glas water, ga wandelen of kauw op een stukje zoethout.

7. Zoek hulp

Lukt het niet? Roken is een van de hardnekkigste verslavingen om vanaf te komen. “Prima om daar hulp bij te zoeken”, vindt Noijen. “Dat is niet raar, maar juist verstandig. Er zijn vele instanties, cursussen. Vraag aan je huisarts wat er voor initiatieven in de buurt zijn. Online is er ook van alles mogelijk. Kijk bijvoorbeeld op tabakstop.be.