© Stijn Van De Sande

Mechelaars vieren 200 jaar Ode an die Freude door samen te zingen: “Boodschap van vrede en verbondenheid blijft brandend actueel”

Mechelen -

Enkele honderden Mechelaars verzamelden dinsdag op het Cultuurplein om het 200-jarig bestaan van Ode an die Freude te vieren. Het stuk uit de negende symfonie van Beethoven, die zijn roots in de Dijlestad heeft, brengt een boodschap van vrede en verbondenheid en werd uit volle borst meegezongen.

Stijn Van de Sande

Tijdens de tweehonderd jaar nadat Ludwig van Beethoven zijn negende symfonie componeerde, groeide het uit tot het volkslied van Europa. Om de tweehonderdste verjaardag van het muziekstuk en Europese hymne te vieren, werd er dinsdag een groot zangmoment georganiseerd op het Cultuurplein in Mechelen.

Enkele honderden Mechelaars kwamen samen om Ode an die Freude te zingen.© Dirk Vertommen

“Beethoven had roots in onze stad. Zijn grootvader was zelfs zanger in de Sint-Romboutskathedraal en volgens de overlevering ontstond het genie Beethoven hier in Mechelen. Er is dus geen betere plek om Ode an die Freude in de schijnwerpers te zetten”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Uitgerekend op dit moment is ons land ook voorzitter van de Europese Unie. Dat vieren we met ons stadsfestival Construct Europe.”

“En ook de boodschap blijft brandend actueel. Het gaat over hoe mensen broeders worden, over alle grenzen heen”, klinkt het. “We leven in een tijd met vreselijke conflicten in Oekraïne, Gaza en andere plaatsen in de wereld. Ook Mechelen kent een geschiedenis van tragedie en oorlogen. Maar in onze stad proberen nu 130 nationaliteiten iedere dag om als broeders samen te leven. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het lukt ons wel.”

De Europese hymne werd uit volle borst meegzongen.© Dirk Vertommen

Verbondenheid

Tijdens het zangmoment speelde de stadsbeiaard Ode an die Freude eerst voor. Daarna volgden zo’n negentig zangers van verschillende Mechelse koren. Nadien mocht iedereen meezingen. “De boodschap van vrede en verbinding vinden we enorm belangrijk”, zeggen Tine en Liesbeth Walravens. “We zingen zelf in een koor en halen er veel plezier uit. We wilden hier dan ook graag aanwezig zijn. Door samen te zingen, zorgt het stuk effectief voor verbondenheid onder elkaar.”

De komende dagen weerklinkt Ode an die Freude in de Dijlestad ook nog naar aanleiding van V-dag en de Dag van Europa.

Op het Cultuurplein werd de negende symfonie van Beethoven gevierd.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners