Direct naar artikelinhoud
Politiek

Steven Vanackere benoemd als directeur bij de Nationale Bank

Steven Vanackere.Beeld BELGA

Steven Vanackere wordt directeur bij de Nationale Bank (NBB). Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel. Tegelijkertijd moeten vrouwen meer vrouwen aan de top.

De benoeming van Vanackere is omstreden. De CD&V-senator en oud-minister neemt de plaats in van Marcia De Wachter, die op pensioen gaat. Doordat Vanackere haar plaats inneemt, zal het voltallige directiecomité van de Nationale Bank uit mannen bestaan.

Daar kwam veel kritiek op. Daarom heeft de regeringstop nu beslist dat de regentenraad vanaf 2023 voor een derde uit vrouwen moet bestaan. Dat is zowat de Raad van Bestuur van de Nationale Bank. Omdat de zes directeurs ook in de regentenraad zetelen, hoopt de regering dat ook het directiecomité op termijn zal vervrouwelijken.

Het is een van de maatregelen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op tafel legde in een ruimer hervormingspakket. De verdere hervormingen worden later besproken.

De topministers bogen zich vandaag ook over enkele andere benoemingsdossiers. Daar is vanavond nog geen beslissing over gevallen. Morgen komt het kernkabinet allicht opnieuw samen.

Er werd ook gepraat over het VN-migratieverdrag van Marrakech, maar die discussie is nog niet beslecht. Ons land zou normaal gezien akkoord gaan, maar N-VA tekent protest aan omdat het verdrag volgens de partij een te laks migratiebeleid vooropstelt. De tekst zou onder meer te soepel omgaan met gezinshereniging, te weinig onderscheid maken tussen mensen zonder papieren en vluchtelingen en nieuwe migratiekanalen openen door ook klimaatvluchtelingen te erkennen. “We zijn aan de inhoudelijke discussie beland”, klinkt het in de regering. “De teksten zullen nu verder geanalyseerd worden.”