© Tom Palmaers

Verbale agressie is dagelijkse kost in het containerpark: "Soms gaat dat over 40 eurocent"

Elke inwoner van Limburg en Diest biedt gemiddeld 216 kilogram huisvuil per jaar aan voor de afvalophaling. Dat blijkt uit cijfers van afvalintercommunale Limburg.net naar aanleiding van de Week van de Recyclageparkwachter en Afvalophaler. Voorzitter Walter Cremers vraagt ook meer respect voor de afvalophalers en parkwachters die nog dagelijks met verbale agressie te maken krijgen.

Miranda GIJSEN

Een avontuurlijke job, zo omschrijft Henri Schoubben zijn taak als hoofdparkwachter van de recyclageparken in Alken, Bilzen, Diepenbeek en Nieuwerkerken. “Mijn mond valt hier soms open van verbazing over het gedrag van bepaalde parkbezoekers”, steekt de voormalige Fordwerknemer van wal. “Soms moeten we de mensen terug een beetje opvoeden. De container met recycleerbaar plastic bijvoorbeeld is een tweede afvalcontainer geworden voor sommigen. Grote zwarte zakken met daarin beleg dat nog in een gesloten plastic verpakking zit, naalden of ander huisvuil dat geen plastic is... Het is geen uitzondering meer. Goed dat we een beurtrol hebben voor de controle, want plezierig zijn die gesprekken niet.”

Verbale agressie is voor de parkwachters van de recyclageparken dagelijkse kost. “Ik schat dat zo’n tien procent van onze bezoekers verbaal al eens over de schreef gaat”, zegt parkwachter Schoubben. “Soms gaat dat over 40 eurocent die ze moeten betalen. Dan denk ik toch: waar maak je je druk om? Het is gelukkig maar een kleine minderheid, maar het maakt toch dat je job een avontuur blijft. Vroeger had ik als ik thuiskwam niets te vertellen over het werk, nu moet mijn vrouw al eens zeggen: ‘allee, zwijg eens even’”, lacht Henri.

Tijdens de Week van de Parkwachter en Afvalophaler bedankt Limburg.net zijn werknemers met een kleine attentie. Zonder hen was er geen afvalinzameling mogelijk, en daar mogen we wat meer respect voor tonen, vindt voorzitter Walter Cremers. “De mensen die de vuilniswagen bemannen of toezicht houden in onze recyclageparken, bepalen de sorteer- en betaalregels niet, zij doen gewoon hun werk. Voor klachten en opmerkingen nemen mensen beter rechtstreeks contact op met Limburg.net. Dat kan ook via onze website.”

310 bezoekers per dag

Limburg.net baat vandaag 28 recyclageparken uit. In Hechtel-Eksel zal in 2019 een nieuw recyclagepark de deuren openen en ook in Genk bouwt de afvalintercommunale aan een tweede recyclagepark. Dagelijks komen er 310 bezoekers over de vloer, op jaarbasis ontvangt elk recyclagepark dus om en bij de 45.000 bezoekers. Uit een bevraging bij de inwoners van een gemeente waar het park wordt uitgebaat door Limburg.net, blijkt dat 75 procent van de bezoekers tevreden is. Zo’n 43 procent bezoekt het recyclagepark een paar keer per jaar, 28 procent komt maandelijks langs, 12 procent brengt elke twee weken een bezoek.