Geen drank, geen seks en geen selfies: vijf jonge vrouwen gaan het klooster in voor nieuw Vijf-programma

© Vijf

Vijf jonge Vlaamse vrouwen die zweren bij feesten, shoppen, vrijblijvende seks en selfies zijn door vrouwenzender Vijf drie weken in een katholiek slotklooster gedropt. Het resultaat van dat experiment is vanaf september te zien in Oh My God, dat uit Engeland komt overgewaaid.

Tom De Leur

© James Arthur

Vier weken lang opsluiting in een klooster: zo hard als in het Britse origineel heeft vrouwenzender Vijf het niet willen spelen. Voor de vijf jonge Vlaamse vrouwen werden het drie weken. Drie weken hebben Vlaamse slotzusters de deuren van hun klooster opengezet voor vijf jonge vrouwen die “de weg kwijt zijn”, al zien de vrouwen zelf dat wellicht heel anders. Het gaat om vijf vrouwen wier leven draait rond uitgaan, vrijblijvende seks, shoppen, opvallen en aandacht krijgen, ook op sociale media. In het klooster is uiteraard geen ruimte voor alcohol, sigaretten, make-up, smartphones en ander verderf. De dames krijgen er wel wat voor in de plaats: gebed, stilte, bezinning, vrijwilligerswerk en een zoektocht naar hun ware zelf. Zes weken lang is te zien hoe de millennium meisjes met hun materialisme zacht of onzacht in aanraking komen met de sobere levensstijl van een aantal streng religieuze vrouwen. “Het programma geeft een inkijk in twee werelden”, zegt Barbara Salomon van Vijf, “die van de losgeslagen jeugd en die van het klooster. Die werelden zijn totaal verschillend, maar misschien zijn er ook raakpunten”.

© James Arthur

Het programma Oh My God -ja, dat is een woordspeling- is vanaf september op Vijf te zien. Het gaat om de Vlaamse versie van het Britse Bad Habits, Holy Orders (slechte gewoonten, heilige orders, nvdr.) dat vijf party girls beroofde van hun mannen, hun make-up, hun smartphones en hun drank voor een verblijf van vier weken in een klooster. Aan het einde van de reeks stuurden de nonnen de meisjes één week naar huis met een opdracht en was de vraag of de feestbeesten zich konden inhouden. In Nederland werd het Britse origineel trouwens uitgezonden door de Evangelische Omroep.

© Vijf

De Gucci verslaafde: make-up artieste Zoë (20) uit Schilde

Deze dame met een lichte koopverslaving hebben de makers bij Shopping Queens gevonden, het Vijf-programma met Jani Kazaltzis waarin vier vrouwen elke week hun talent voor “shopping” en “styling” mogen demonstreren. Zoë bleek van dure merken te houden, met Gucci bovenaan het lijstje. Zoë kluste bij in de horeca om haar levenswijze te financieren, maar bleek toch vooral op drie sponsors te rekenen: “Mijn mama, mijn vriend en mijn schoonmama.” Zoë woont dan ook bij haar moeder. Als ze gaan winkelen, gaan ze nooit de deur uit zonder hun beauty case.

© Vijf

Het feestbeest: barvrouw/hostess Kyara (19) uit Willebroek

Als je bij de Sunset Beach en The View in Antwerpen werkt, hou je van een feestje. Het leven van Kyara draait rond feesten, werken, drinken, dansen en eten. Haar ouders zijn gescheiden, begin dit jaar overleed haar papa. Kyara woont bij haar mama, maar is alleen thuis om te slapen en haar kleren te laten wassen en strijken. Moeilijk te zeggen wat dit meisje het meest zal missen: de drank of haar wassende en plassende moeder. Van vast werk of een diploma ligt Kyara niet wakker, al wil ze ooit nog wel “iets met bejaarden” doen.

© Vijf

De verleidster (1): social influencer Yasmine (21) uit Sint-Truiden

Haar deelname aan Temptation Island leverde Yasmine een ticket op voor dit programma. Yasmine was verleidster en belandde pardoes in een weekblad dat wist te melden dat Yasmine eigenlijk nog getrouwd was terwijl ze beweerde dat haar huwelijk voorbij was. Een misverstand, zei ze: haar huwelijk was wel degelijk over en uit toen ze naar Thailand vertrok. Na de opnames gaf ze het nog een tweede kans, tevergeefs. Yasmine is nu social influencer, wat betekent dat ze hele dag in de weer is met haar smartphone om foto’s te posten en spullen te promoten.

© Vijf

Het vechtertje: danseres Lana (30) uit Merksem

Orthopedagoge van opleiding, maar al jaren danseres in discotheken: Lana is een vrouw met een verhaal. Ze werd geboren in de gevangenis uit een heroïneverslaafde moeder, maar had het geluk om al vrij jong in een liefdevol pleeggezin te belanden. Ook Lana nam deel aan Shopping Queens, waarin ze de andere kandidaten waarschuwde met een “watch out bitches” en pronkte met haar dressing met handtassen die duizenden euro’s kostten. Of ze ooit echt gelukkig zal zijn, weet ze niet. In afwachting draait haar wereldje rond mooi zijn en aandacht krijgen.

© Vijf

De verleidster (2): social influencer Chloë (21) uit Leuven

De trouwe fans van Temptation Island weten dat Chloë dit jaar mocht invallen toen de rondborstige verleidster Yana het niet meer zo leuk vond op het eiland en haar koffers pakte. Chloë deed wat van haar gevraagd werd: ze bracht Kevin aan het wankelen, die met haar in bed dook na eerst alle camera’s in zijn kamer te hebben afgedekt. Alle camera’s, behalve één. Van Kevin is in het leven van Chloë geen sprake meer. Ze leeft nu van de sociale media en een webshop die ze met haar moeder runt. Ze wil ook een kledinglijn opstarten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen