Luister naar

ECB handhaaft omstreden politiek

Nieuws
Dankzij de extreem lage rente heeft de Nederlandse overheid het afgelopen decennium 84 miljard euro bespaard. Voor alle eurolanden samen staat de teller inmiddels op het astronomische bedrag van 1149 miljard euro.
Koen Haegens redactie vk
vrijdag 27 april 2018 om 03:00
Mario Draghi, de huidige president van de Europese Centrale Bank.
Mario Draghi, de huidige president van de Europese Centrale Bank. ap / Arne Dedert

Amsterdam

Dat blijkt uit berekeningen die de Duitse centrale bank aan de Volkskrant heeft verstrekt. Deze ongekende meevaller is mede het gevolg van de goedkoopgeldpolitiek van de Europese Centrale Bank. Die besloot donderdag haar omstreden beleid ongewijzigd voort te zetten. Na het uitbreken van de crisis hebben de centrale bankiers stapsgewijs de rente verlaagd. Een van de belangrijkste tarieven is zelfs negatief. Sinds 2015 heeft ‘Frankfurt’ bovendien voor bijna 2400 miljard euro aan staats- en bedrijfsschulden opgekocht.

Het monetaire stimuleringsbeleid kent veel vijanden, vooral in de rijkere Noord-Europese landen. Zo waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vorige maand in de Volkskrant opnieuw voor het ontstaan van financiële zeepbellen. De critici wijzen daarnaast op de negatieve gevolgen van de lage rente voor met name de pensioenen. Die stijgen al jaren niet meer mee met de inflatie.

Tegenover die nadelen staan ook voordelen, vooral voor de schatkist. Nederland blijkt binnen de eurozone na Duitsland, Frankrijk en Italië tot de grootste profiteurs van de lage rente te behoren. Was die rente op het niveau van voor de crisis gebleven, zo geeft de Bundesbank aan, dan had hun staatsschuld hun honderden miljarden euro’s extra gekost. Die bedragen stellen zelfs de slordige 50 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen in de schaduw die achtereenvolgende Nederlandse kabinetten tijdens de crisis doorvoerden.

rentes op staatsschuld

Op de berekeningen van de Bundesbank valt wel het nodige af te dingen. Zo kan niemand precies voorspellen hoe hoog de rente zou zijn geweest zonder het monetaire zoet van ECB-president Mario Draghi. ‘Het ECB-beleid is een van de factoren die effect hebben op de rentes die de Nederlandse staat betaalt op de staatsschuld’, gaf toenmalige minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem afgelopen najaar al aan in een brief aan de Tweede Kamer. Maar, voegde hij daaraan toe: ‘Omdat de rente op staatsobligaties ook van veel andere factoren afhankelijk is, is niet in te schatten wat het effect van het (afbouwen van het) monetaire beleid op de rente van staatsobligaties is.’

De rente vertoont bovendien al decennialang een dalende lijn. Centrale banken hebben met hun onorthodoxe crisisaanpak die trend slechts versterkt. Economen spreken van een mondiale savings glut, een overvloed aan spaargeld. Die wordt veroorzaakt door onder meer de vergrijzing en het daarmee gepaard gaande aanzwellen van de pensioenpotten.

De Nederlandsche Bank kwam vorig jaar in haar eigen, iets meer conservatieve schattingen uit op een rentemeevaller voor de staat van ruim 50 miljard euro. Doorgetrokken naar 2017 gaat het om ruim 60 miljard. Dat is minder dan waar de collega’s van de Bundesbank op uitkomen.

hypotheekrenteaftrek

Daar staat tegenover dat de Nederlandse overheid, naast de staatsschuld, ook op andere manieren fors profiteert van de lage rente. Zo daalden de uitgaven aan de hypotheekrenteaftrek per saldo van bijna 10 miljard euro in 2008 naar 7 miljard in 2017. Dat terwijl de totale Nederlandse hypotheekschuld is toegenomen. ‘Door deze besparingen hoefde de Nederlandse overheid de afgelopen jaren minder te bezuinigen en kon zij sneller aan de Europese begrotingsregels voldoen’, schreef DNB hierover. Verwacht wordt dat de ECB pas volgend jaar een voorzichtig begin zal maken met het verhogen van de rente. Het omstreden opkoopprogramma wordt minstens tot september opgevoerd, met 30 miljard euro per maand, maar ECB-volgers houden rekening met een nieuwe verlenging. De Nederlandse staatskas zal, hoe dan ook, nog vele jaren lang plezier hebben van de vloedgolf aan bijna gratis geld. De overheid laat de looptijd van haar schulden namelijk gestaag oplopen. In 2019 moet de gemiddelde duur van de (steeds goedkopere) leningen 6,4 jaar zijn geworden. Saillant detail: voor dit jaar denkt het ministerie van Financiën zelfs geld toe te krijgen. In plaats van dat lenen geld kost, zullen de nieuw uit te geven staatsschulden naar verwachting 70 miljoen euro ­opleveren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.