© Mph

Ontdekte cannabisplantage blijkt immens: "Zelden gezien in mijn dertigjarige carrière bij de politie"

Medewerkers van de Civiele Bescherming hebben vrijdag de cannabisplantage aan Turfputten ontmanteld. Daar stonden tussen de 8.000 en 10.000 planten.

Marc Peeters, Ivo Meulemans

"Zelden gezien in mijn dertigjarige carrière bij de politie", zegt een speurder. "Zoveel planten bij elkaar in een zeer professioneel georganiseerde kweekruimte." Het is wellicht een technisch probleem aan de installatie dat de drugscriminelen woensdagavond de das heeft omgedaan. De installatie om de plantage aan te sturen was deels ondergebracht in een container, die naast het gebouw stond. In die container is brand ontstaan. Die was al spoedig uitslaand. Toen de brandweer de vlammen gedoofd had, kwam de plantage aan het licht.

De planten stonden in een loods die gehuurd werd van een aanpalend bedrijf. Deze onderneming heeft niets met de zaak te maken. Het onderzoek is ondertussen in handen van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen. Speurders hebben gisteren een buurtonderzoek uitgevoerd en naar sporen gezocht in de installatie zelf. "Het onderzoek loopt, over de stand van zaken kunnen verder geen mededelingen gedaan worden", zegt parketwoordvoerster Inge Delissen. Voor zover bekend zijn er nog geen aanhoudingen gebeurd.

Rond 15 uur vrijdagmiddag begon de civiele bescherming met het ontmantelen van de plantage. De planten werden in grote bakken naar buiten gesleept en meteen in de hakselaar geduwd. Bedoeling was daarmee door te gaan tot alle planten vernietigd waren. De technische installatie wordt later verwijderd. De lokale politie blijft ondertussen zorgen voor bewaking.

De kwekerij met 10.000 planten in Olen is al de tweede grote plantage die deze maand in onze regio wordt opgedoekt. In een pand in Gooreind (Wuustwezel) werden op 7 november nog 2.480 cannabisplanten aangetroffen. Roger Leys, zonechef bij de politie regio Turnhout, is verrast. "Het zijn twee grote kwekerijen, met duizenden planten. Wij dachten dat de periode van de megaplantages voorbij was. Maar deze ontdekkingen bewijzen het tegendeel. Of het toeval is of een nieuwe tendens, durf ik niet te zeggen."

© rr

Risico spreiden

De voorbije jaren werden in de Kempen vooral kleinere plantages opgedoekt, telkens met enkele honderden planten. "We stelden vast dat dezelfde personen soms bij meerdere plantages betrokken waren. De criminele organisaties spreiden hun risico. Als één plantage van hun netwerk wordt opgedoekt, zijn ze niet alles kwijt", vervolgt Leys. "Ze kunnen dan verder telen op de andere locaties. Hun winkel blijft draaien."

Na de ontdekking van de plantages in Olen en Gooreind past de lokale politie van Turnhout zijn strategie aan. Wellicht doen ook andere politiezones dat. "We hebben het er vrijdagvoormiddag met het managementteam nog over gehad. Ja, we gaan ons voor een stuk heroriënteren", zegt Leys. "We gaan loodsen extra in de gaten houden, maar mogen de klassieke woningen niet uit het oog verliezen."

De grootste plantage ooit in de Kempen werd in september 2007 opgedoekt in Merksplas. In een serre aan Lievekenshoek stonden toen bijna 25.000 planten. De Turkse uitbater werd een jaar later veroordeeld tot 18 maanden celstraf. Roger Leys: "Plantages van die omvang gaan we waarschijnlijk niet meer aantreffen in de Kempen. De megaplantage in Merksplas was uitzonderlijk."