Analyse Jupiler Pro League

De titelstrijd lijkt uit te draaien op een klassiek duel tussen Anderlecht en Club Brugge

Club-spits Thiago scoorde voor het eerst sinds januari in de competitie.© Isosport

Voor het eerst sinds 2017 lijkt de titelstrijd uit te draaien op een duel tussen Anderlecht en Club Brugge. De traditionele aarts­rivalen hebben de Champions’ Play-offs helemaal naar hun hand gezet.

Bart Lagae

Anderlecht-Club Brugge op zondag 19 mei – wordt dat de beslissende wedstrijd van het seizoen 2023-2024? Na vijf van de tien speeldagen is de Champions’ Play-offs getuige van een indrukwekkende kering van de kansen. Niet Union en Anderlecht, maar Anderlecht en Club Brugge hebben afstand genomen van het peloton titelpretendenten. Als Union donderdagavond punten laat liggen op de Bosuil, is de kloof een feit.

Er zijn vele redenen te bedenken om de omslag te verklaren. De belangrijkste is het ademtekort bij Union, dat de play-offs opende met nul op twaalf. Antwerp speelde in deze play-offs nog maar één keer thuis – een 0–1-nederlaag tegen Genk – en zal erop gebrand zijn de winnaar van de reguliere competitie een nul op vijftien aan te smeren. Op 9 mei spelen beide ploegen ook de bekerfinale.

Maar net zo spectaculair als de neergang van Union is de opmars van Club Brugge. Woensdag won blauw-zwart met afgetekende cijfers van Racing Genk. Ferran Jutgla scoorde al vroeg in de eerste helft, na rust maakten Michal Skoras, Igor Thiago en Maxim De Cuyper er een nieuwe gala-avond van. Dat ook Thiago opnieuw scoort, zijn eerste competitiegoal sinds 30 januari tegen KV Kortrijk, betekent een ferme opsteker in de titelstrijd.

Na een gelijkspel op de openingsspeeldag – 1–1 op Cercle – heeft blauw-zwart de kampioenenvorm te pakken. Het pakte 12 op 12 tegen Anderlecht, Antwerp, Union en Genk. Tussendoor plaatste het zich ook voor de halve finales van de Conference League. De oprisping van voorzitter Bart Verhaeghe dat de Belgische wedstrijdkalender Europees succes in de weg staat, wordt voorlopig niet onderschraagd door de feiten.

“We waren dit seizoen al afgeschreven voor de titel, nu zijn we terug”, reageerde kapitein Hans Vanaken. “Laten we rustig blijven en de drukke weken goed doorkomen.”

Bij Anderlecht was Theo Leoni bepalend met twee goals.© BELGA

Een kanttekening bij het blauw-zwarte succes is dat het al drie keer thuis speelde. Vorige zondag op Union was de Brugse overmacht minder groot en pakte Club in de woorden van zijn (interim-)trainer Nicky Hayen een “lelijke zege”. Komende zondag speelt Club de ‘terugmatch’ op Genk en kan het de Limburgers uit titelkoers slaan.

Voor Racing Genk komt de 4–0 in Brugge zwaar aan. Net als Club had Genk nog niet verloren in de play-offs en had het een mooie thuiszege gepakt tegen Anderlecht. Net op het moment dat de Limburgers zich in de strijd om de titel leken te mengen, deed slap verdedigen hen de das om.

Ook Cercle Brugge ziet zijn kansen na een bemoedigend begin in de play-offs verder verschrompelen. Cercle was goed aan de wedstrijd in het Lotto Park begonnen, maar zoals wel vaker kon Anderlecht uit een minimum aan kansen een maximum aan doelpunten halen. Theo Leoni en Anders Dreyer zetten Anderlecht even voorbij het halfuur op weg naar winst. Doelman Warleson, die tot dusver een sterk seizoen had gekeept, ging pijnlijk in de fout bij de 3–0.

Fan overlijdt in Anderlecht

Anderlecht treurde woensdagavond om het overlijden van een fan, die onwel was geworden. Maar dankzij de 3–0-zege tegen Cercle mag paars-wit steeds nadrukkelijker dromen van een eerste titel sinds 2017. Net als zeven jaar geleden lijkt Club Brugge de belangrijkst overgebleven titelkandidaat. Er tekent zich overigens nog een andere parallel af. In het laatste titeljaar zette trainer René Weiler derde doelman Frank Boeckx in doel. Woensdag speelde Colin Coosemans plots zijn eerste competitieminuten sinds 15 september 2019. Coosemans was als derde doelman aan het seizoen begonnen en moest aan de rust de geblesseerde Kasper Schmeichel vervangen. Ook Anders Dreyer viel uit met een blessure. Over de aard was woensdag nog niets bekend, maar het zou om lichte blessures gaan.

Anderlecht moet zijn titelambities nu kracht bij zetten door ook op verplaatsing te zegevieren. Zondag speelt het de ‘terugmatch’ op Cercle, de week nadien gaat het naar Union. Het mogelijke titelduel tegen Club Brugge, op de voorlaatste speeldag op 19 mei, zal het in eigen huis mogen afwerken.

CLUB BRUGGE-RACING GENK 4-0Doelpunten: 6’ Jutgla 1-0; 51’ Skoras 2-0; 57’ Thiago 3-0; 67’ De Cuyper 4-0

ANDERLECHT-CERCLE BRUGGE 3-0Doelpunten: 31’ Leoni 1-0; 33’ Dreyer 2-0; 57’ Leoni 3-0

Lees ook

]]>