Het ATACMS-systeem in actie (archiefbeeld).© AFP

“Verenigde Staten verstuurden in het geheim nieuwe langeafstandsraketten naar Oekraïne”

De Verenigde Staten hebben vorige week in het geheim nieuwe langeafstandsraketten met een groter bereik naar Oekraïne verscheept. Dat meldt de New York Times. De raketten werden dinsdag en woensdag al gebruikt door het Oekraïense leger voor aanvallen op hun Russische tegenstanders.

jvh
Bron: New York

Het gaat om het zogeheten Army Tactical Missile Systems-systeem (ATACMS). De Oekraïeners kregen dat systeem in het verleden al van de Amerikanen, maar kregen daarbij enkel de raketten met een bereik van zo’n 160 kilometer. De Oekraïners aasden echter al langer op de raketten met een bereik van 300 kilometer, omdat het daarmee doelwitten verder in bezet gebied kan bereiken – vooral de Krim, een knooppunt voor de verplaatsing van Russische troepen en voorraden.

De Amerikaanse president Joe Biden keurde de levering van meer dan 100 van dergelijke raketten halverwege februari in het geheim goed, meldt een anonieme bron van de New York Times nu. De levering werd geheim gehouden, zodat het Russische leger zich niet kon voorbereiden op aanvallen vanop grotere afstand.

Het Oekraïense leger gebruikte de nieuwe raketten met groter bereik dinsdag voor het eerst, voor een aanval op Russische troepen in de havenstad Berdjansk. Woensdag werden de raketten opnieuw gebruikt, voor een aanval op een militaire luchthaven in Dzhankoi, op de Krim. Met succes, zou uit beelden op sociale media blijken. Uit ongeverifieerde beelden die door omwonenden werden gedeeld stonden munitievoorraden vier uur na de aanval nog in brand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer