© BERT DE DEKEN

Bosbranden flakkeren weer op: drukke tijden voor Kempense brandweerkorpsen

Voor de brandweerkorpsen van Mol en Balen zijn het drukke tijden. Niet alleen door de pyromanen die de regio teisteren, maar ook in de droge natuur ontstaan branden.

ronny van den ackerveken

In het grensgebied van Balen en Lommel heeft het in de nacht van vrijdag op zaterdag gebrand. Daar hebben de spuitgasten dinsdag al een brand met meerdere vuurhaarden moeten blussen. Deze keer was het volledig op Lommels grondgebied. Ondanks het vermoeden van brandstichting, bleek het om een opflakkering te gaan. De politie van Lommel hield een motorrijder tegen die zich in de buurt bevond en die van de politie wegreed. De persoon bleek onschuldig. Omdat hij geen helm droeg, leek het hem raadzaam te vluchten.

Grote oppervlakte

In de buurt van de Grensweg in Mol-Postel, vlak bij de voormalige douanekantoren langs de E34, ontstond vrijdag ook brand in een bosgebied. Zowel korpsen uit België als Nederland kwamen ter plaatse om de brand te blussen. Het ging om een grote oppervlakte en daarom nam het blussen behoorlijk wat tijd in beslag. Donderdagochtend was er al een accidentele brand vlak bij de plek waar vrijdag het vuur woedde. Het vermoeden bestond ook hier dat de brand van vrijdag was aangestoken, maar volgens de politie gaat het in dit geval eveneens om een opflakkering van de eerdere brand.

In de omgeving van Mol en Balen zijn een of meerdere pyromanen actief die al een achttal branden stichtten, maar deze twee natuurbranden lijken daar niets mee te maken te hebben.

Geen doorbraak

De politie Balen-Dessel-Mol blijft intussen alert. “Het onderzoek naar de branden loopt verder”, zegt commissaris Ludo Meeus. “Het lijkt erop dat het niet om één, maar om meerdere pyromanen gaat. Er zijn al enkele mensen verhoord, maar we hebben voorlopig nog geen doorbraak kunnen forceren.”