De verschillende locaties zijn nu ook in de Lier-app terug te vinden. © RR

Lier test als eerste stad AED-locaties in stadsapp na voorstel van Vlaams Belang

LierTijdens de gemeenteraad van maandag stelde fractievoorzitter Ellen Lissens (Vlaams Belang) voor om een knop toe te voegen aan de stadsapp van Lier die de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillator) toont. Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) stond open voor het idee en amper twee dagen later werd bekendgemaakt dat de Vlaamse overheid Lier als proefproject heeft geselecteerd om deze functie te testen.

Het idee van Vlaams Belang is niet uit de lucht gegrepen. Tijdens de raad van 16 december stelde Ellen Lissens reeds schriftelijke vragen over de beschikbaarheid van openbare AED-toestellen in Lier. Uit de antwoorden bleek dat de meeste toestellen 24/7 toegankelijk zijn en herkenbaar zijn aan hun groene kleur. De exacte locaties zijn op te zoeken via de website van de stad, maar volgens Lissens volstond dat niet in een noodsituatie.

“Elke seconde telt wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Het is cruciaal dat mensen binnen enkele seconden kunnen vinden waar de dichtstbijzijnde AED hangt”, stelde Lissens. “De stad heeft een handige app die al boordevol nuttige informatie zit. Waarom dan niet een knop toevoegen die rechtstreeks naar een overzicht van alle AED-locaties leidt?”

Positief resultaat

Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) was het voorstel niet ongenegen, maar wees er tijdens de gemeenteraad op dat de Lier-app niet door de stad zelf ontwikkeld wordt, maar een uitbreiding is van de algemene Mijn Burgerprofiel-app van Digitaal Vlaanderen. “We kunnen zelf geen knop aan de app toevoegen, maar we hebben de vraag meteen aan Digitaal Vlaanderen gesteld om de mogelijkheden te bekijken”, reageerde Verwaest. “Een extra functie die de AED-locaties makkelijk toegankelijk maakt zou inderdaad een grote meerwaarde kunnen zijn.”

Amper twee dagen later kwam er al positief nieuws. De Vlaamse overheid heeft Lier als proefproject uitgekozen om de toevoeging van de AED-functie aan de stadsapp te testen. Dit betekent dat Lier een voortrekkersrol zal spelen in het ontsluiten van levensreddende informatie via de gemeentelijke app. “Mijn dank gaat uiteraard ook uit naar de burgemeester die dit heel snel met de bevoegde diensten heeft opgenomen, met dit positief resultaat als gevolg”, sluit Lissens af.

Ellen Lissens is blij met de snelle actie. © RR