Luister naar

Twaalf gemeenten willen minibosjes aanleggen

Nieuws
In twaalf gemeenten wordt nog dit najaar een minibos geplaatst. Dat meldt IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Almere wil er wel tien.
Nicolette de Boer
woensdag 15 augustus 2018 om 12:07
Een minibos geeft kinderen de kans om in een ‘buitenlokaal’ over de natuur te leren.
Een minibos geeft kinderen de kans om in een ‘buitenlokaal’ over de natuur te leren. Jessica de Lepper

Almere

De andere gemeenten zijn Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. Zij zien wel wat in een Tiny Forest. In het najaar wordt in deze gemeenten al een eerste minibos in de buurt geplant.

Het project is gestart door IVN. De natuurorganisatie wil dat er voor 2021 minimaal honderd Tiny Forests zijn geplant in Nederland. Om die doelstelling te behalen, worden er volgend jaar nog eens twaalf zogeheten partnergemeenten geselecteerd. Het is de bedoeling dat elke gemeente vier minibossen plant.

Niet elke welwillende gemeente heeft plaats voor een Tiny Forest. Zo werkt de gemeente Goes samen met Middelburg, Borsele, Terneuzen en Noord-Beveland. In totaal worden er nu zes minibossen geplant.

In Almere is er juist genoeg plek: de gemeente plaatst er geen vier, maar tien minibossen. ‘Ze willen daar dat elke buurt haar eigen Tiny Forest krijgt’, zegt Merel den Otter van IVN.

ontmoeten

Met het project wil IVN mens en natuur met elkaar verbinden, zegt Den Otter. ‘De Tiny Forests bieden daar een mooie methode voor. Zo worden deze echt aangelegd in buurten en worden buurtbewoners en scholen erbij betrokken.’ Dat geeft kinderen de kans om in een buitenlokaal over de natuur te leren. Ook kunnen omwonenden elkaar op een gezonde plek ontmoeten.

Daarnaast bieden minibossen een mooie kans om de biodiversiteit te verbeteren, zegt Den Otter. Ook bieden ze waterberging bij zware regenval en gaan ze hittestress tegen.

In 2015 werd de eerste Tiny Forest geplant in Zaandam. De Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de biodiversiteit ter plekke en daaruit blijkt inderdaad dat het minibos meer beestjes aantrekt.

‘In Zaandam gaat het goed’, zegt IVN-woordvoerster Den Otter. ‘Het bos groeit ontzettend hard. De bomen zie je de lucht inschieten, deze zijn al zeker drie meter hoog.’

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. ‘Met inheems wordt bedoeld dat er bomen en struiken worden geplaatst die van oorsprong in Nederland voorkomen, zoals eiken en beuken.’

In totaal zijn er al vijftien Tiny Forests in Nederland te vinden. De aanleg van een minibos kost zo’n 20.000 euro. Die wordt betaald door het IVN en de gemeente waarin het minibos geplaatst wordt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’