Luister naar

Pastafarisme volgens Raad van State geen godsdienst

Nieuws
Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
redactie nd
woensdag 15 augustus 2018 om 13:45

Den Haag

De zaak was aangespannen door Mienke de Wilde uit Nijmegen. De vrouw is pastafari, oftewel een aanhangster van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Toen de vrouw twee jaar geleden een identiteitskaart en een rijbewijs aanvroeg, werden haar pasfoto’s geweigerd door de gemeente, omdat zij een vergiet droeg. Het vergiet is een van de regels van het pastafarisme, maar dat is geen godsdienst of levensovertuiging, aldus de Raad.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de uitspraak de eisen waar een pasfoto aan moet voldoen. Het gezicht onbedekt houden is belangrijk om de persoon op de foto te kunnen herkennen, aldus een woordvoerder. In de regels voor pasfoto’s staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze kleding, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State.

Het is belangrijk om ‘in vrijheid satirische kritiek te kunnen uiten op religieuze dogma’s, instituties en religies’, zegt de Raad van State, maar dat maakt van de kritiek nog geen serieuze religie. En daarom kan er geen uitzondering worden gemaakt voor vergieten op pasfoto’s.

criteria

Volgens de Raad van State overheerst in het pastafarisme het satirische element zo sterk dat het geen godsdienst is. De raad verwijst daarbij naar de criteria ‘overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang’ die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gebruikt om vast te stellen of een samenstel van opvattingen als godsdienst kan worden gezien. In het pastafarisme ontbreken de vereiste ernst en samenhang, aldus de Raad van State.

Mienke de Wilde uit Nijmegen is het er niet mee eens. ‘Ik kan me voorstellen dat het heel raar is als je er niet in gelooft. Maar bij veel geloven is het zo dat je er op zijn minst een verwonderd gezicht bij trekt als je er niet in gelooft. Mensen die over water lopen of zeeën in tweeën splijten, bijvoorbeeld. Andere geloven vind ik ongeloofwaardig’, zegt De Wilde tegen persbureau ANP. Ze is teleurgesteld dat de Raad van State ‘een gekke, nieuwe religie anders beoordeelt dan gevestigde religies’. Ze overweegt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafari’s. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Russische Iskander-raket.

Rusland kondigt oefeningen aan met tactische nucleaire wapens

Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken.

Ook te hard rijden wordt gezien als een lichte overtreding, zolang de overschreden snelheid onder de dertig kilometer per uur blijft.

Geen bekeuring voor fietsen zonder licht? Vijf vragen over de protesterende agenten

Overtreders die vanaf vandaag worden betrapt op wildplassen of zwartrijden in het openbaar vervoer, krijgen mogelijk geen geldboete. Politieagenten voeren namelijk actie, maar waarom doen ze dat?

Daphne Wesdorp wint De Tegel: ‘Het is best stressvol af en toe om van hot naar her te gaan.’

ND-oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp wint De Tegel voor haar reportages over gewone mensen

ND-oorlogscorrespondent Daphne Wesdorp (26) heeft De Tegel gewonnen voor haar verslaggeving in Oekraïne en Myanmar. De Tegel is de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland.

Een zaal in de rooms-katholieke kraamkliniek Bethlehem in Den Haag in de jaren dertig.

Haagse families ruziën over pasgeboren jongetje dat zoek raakte na bombardement op kraamkliniek

Tijdens de Duitse inval in mei 1940 werd een kraamkliniek in Den Haag getroffen door een bom. Een pasgeboren jongetje raakte zoek. Toen hij teruggevonden werd, gebeurde er iets pijnlijks.

'Hemelvaart valt in een mooie periode, in mei, en vaak is het mooi weer. Mensen hebben dan graag een dagje vrij.’

Waarom Hemelvaartsdag een verplichte vrije dag zal blijven. 'Heeft niets met het geloof te maken'

Op Hemelvaartsdag, een officiële feestdag in Nederland, zijn veel mensen vrij. En ook al hebben steeds minder mensen iets met de hemelvaart van Jezus, toch zal die vrije dag voorlopig wel blijven, denkt het CNV.

‘Vlak voor de Europese verkiezingen gaat iedereen zich er waarschijnlijk nog snel in verdiepen.'

Veel jonge christenen weten niets van Europese verkiezingen. 'Vlak van tevoren ga ik me erin verdiepen'

Een flinke groep jonge christenen heeft geen idee dat ze over een maand naar de stembus mogen voor het Europees Parlement, blijkt uit een peiling van het Nederlands Dagblad. 'Europa is een ver-van-je-bed-show.'