Acht gouden tips voor Pukkelpop

Kendrick Lamar.© AFP

Op Pukkelpop is er naar verluidt altijd en overal wel iets te doen. We vertellen je dan ook graag wat, door voor elk van de acht podia een gouden tip mee te geven.

Mattias Goossens

Boiler: Hazard B2B Hype feat. MC Daddy Earl

Is de wereld echt een toverbal, dan zie je in de Boiler feestvierders die niet kunnen stoppen met eraan te likken. In deze microkosmos waar de subwoofer nooit stilstaat, heeft drum-’n’-basss nog steeds niet afgedaan als genre. Getuige ook de komst van Hazard en Hype - niet te verwarren met dj Eden ‘ik speel de Grote Markt van Brussel plat’ Hazard. Raven aan 180 beats per minuut, veel sneller zal het er dit weekend niet aan toegaan.

Vrijdag 19 augustus, 20 uur

Booth: Awesome Tapes From Africa

Een goede naam is alles, vraag dat maar aan de roepende gehaktballenroller Gilles de la boulette. Met zijn blog en label Awesome Tapes From Africa deelt Amerikaan Brian Shimkovitz al bijna tien jaar de beste vondsten uit de rijke Afrikaanse muziekgeschiedenis. Haal uw kleurrijkste hemd of kleed maar boven.

Zaterdag 18 augustus, 20 uur

Castello: SOPHIE

De Schotse producer SOPHIE behoort met haar futuristische klanken tot één van de spannendste popartiesten van het moment. Ze is de bekendste vaandeldrager van de zogenaamde PC Music en werkte al met jonge en minder jonge popsterren als Charli XCX en Madonna. Wij voorspellen een bevreemdende show die toont hoe de toekomst kan klinken.

Vrijdag 17 augustus, 20.45 uur

Club: Phoebe Bridgers

Vrouwen met gitaren spelen dezer dagen hun mannelijke collega’s met gemak naar huis. Zo ook Phoebe Bridgers, een jonge singer-songwriter die al snel op de radar van Ryan Adams en Conor Oberst verscheen. Haar vorig jaar uitgebrachte debuut ‘Stranger in the alps’ staat vol breekbare en meeslepende liedjes. Een innemende verschijning, dit weekend voor het eerst in België te zien.

Donderdag 16 augustus, 15.35 uur

Dancehall: Brockhampton

Ze noemen zichzelf een boyband, maar door vorig jaar drie steengoede albums uit te brengen zette Brockhampton zichzelf op de kaart als fenomeen. Ondertussen hebben ze opnieuw een reeks nummers uitgebracht die de voorbode kunnen zijn voor alweer een nieuw album. Hyperproductief in de studio, en hyperactief op het podium: Brockhampton is klaar om één van de sensaties van het festival te worden.

Donderdag 16 augustus, 16.30 uur

Lift: Rolling Blackouts Coastal Fever

In Australië is de gitaar nooit een stille dood gestorven getuige de vele bands die in de nasleep van onder meer Tame Impala ook hier doorbreken. Wat later op de dag is het aan het fantastische King Gizzard & The Lizard Wizard om de Club op stelten te zetten, maar eerder op de dag kan je bij het eveneens veel lettergrepen tellende Rolling Blackouts Coastal Fever terecht. Meerstemmige gitaarriedels aan een hoog tempo die smeken om zonnebrillen en een lichtjes benevelde gemoedstoestand.

Zaterdag 18 augustus, 16.45 uur

Mainstage: Kendrick Lamar

Sinds zijn vorige show op Pukkelpop vijf jaar geleden heeft Kendrick meer bijnamen dan albums achter zijn naam staan. Maar wát voor albums. Kendrick Lamar vermengt als geen ander jazz met hiphop, commercieel succes met maatschappijkritiek en attitude met boodschap. Met recht en rede de grootste naam op de affiche, en er is geen enkel geldig excuus om niet te gaan kijken.

Zaterdag 18 augustus, 23.45 uur

Marquee: Steak Number Eight

Het aangekondigde afscheid van Steak Number Eight maakte eerder dit jaar heel wat reacties los bij liefhebbers van hardere gitaren. Het einde bleek echter een nieuw begin, want de band gaat onder een nieuwe naam de toekomst tegemoet. Dat doen ze niet voordat ze hun fans een laatste keer in de huidige gedaante bedanken. De twee shows in de Vooruit later dit jaar waren razendsnel uitverkocht, dus Pukkelpop is voor fans zonder ticket de laatste kans om de nekwervels los te gooien.

Vrijdag 18 augustus, 15.55 uur

Vier tips voor wie niet naar Pukkelpop kan gaan

De La Soul. © BELGAIMAGE

Van vandaag tot en met zaterdag heten de Limburgers je welkom op het grootste tuinfeest van de provincie. Wie geen tijd of zin heeft om naar Kiewit af te zakken of de pukkels reeds heeft ingeruild voor een stel rimpels, kan ook elders dansmoves, oordoppen of nostalgische herinneringen bovenhalen.

Carpenter Brut

Mede dankzij de soundtrack van Nicolas Winding Refns Drive uit 2011 kende synthwave een korte heropleving, geleid door Kavinsky en Justice. De kille klanken uit de jaren tachtig waren helemaal terug, met las bescheiden hoogtepunt de soundtrack van cultfilm Kung Fury. In Frankrijk blijven dat soort dingen altijd net wat langer hangen dan goed is, en bijgevolg mag Franse producer Carpenter Brut aantreden op de Kunstberg in Brussel. Zijn naam is een directe verwijzing naar horrorpionier John Carpenter en hij draait naar verluid niet met usb, cd of vinyl maar met cartridges. Van horen zeggen.

Brussels Summer Festival, donderdag 16 augustus 20.45 uur, Orange Stage Kunstberg

De La Soul

Later op de dag staat het trio op het podium bij Gorillaz en over een kleine maand zijn ze dichter bij huis te zien op Crammerock. Toch zijn soulvolle hiphoplegendes een trip naar het Nederlandse festival waard, al is het maar omdat je er zowat de halve Pukkelpopaffiche bij krijgt.

Lowlands, vrijdag 17 augustus 13.45 uur, Alpha

Kim Wilde

Kim Wilde verloor haar wilde haren in de jaren tachtig, legde zich daarna toe op tuinieren en verrees een tiental jaar geleden plots uit haar moestuin. De oogst: een handvol hits zonder houdbaarheidsdatum en een charisma dat zelfs bij de zwartgalligste new waver een grijns losweekt.

W-Fest, vrijdag 17 augustus 00.20 uur, Synth Stage

Nico Morano

Al bijna vijftien jaar draait Belgische house-dj Nico Morano zichzelf relevant. Hij bouwde al feestjes in zowat elke club die er toe doet, maar een oude elektriciteitscentral stond volgens ons nog op zijn bucket list. Dat gaat sowieso knetteren.

Voltage Festival, zaterdag 18 augustus 18 uur, Rotor