Direct naar artikelinhoud
Nieuws

‘Doordringende oogopslag, soulvolle uitstraling en uiterlijk van een filmster’: Amerikaanse auteur Paul Auster (77) overleden

De Amerikaanse schrijver Paul Auster in 2018.Beeld AFP

Paul Auster, een van de meest vooraanstaande Amerikaanse schrijvers die in de jaren tachtig doorbrak met zijn donkere, postmoderne romans, is gestorven aan longkanker. Hij was 77 jaar.

Auster schreef romans, gedichten en filmscenario’s. Met veelgeprezen werken als The New York Trilogy verwierf de charismatische auteur en beschermheilige van zijn geliefde stadsdeel Brooklyn wereldwijde bekendheid.

Auster werd in nieuwsverslagen vaak omschreven als een “literaire superster”, met dank aan zijn “doordringende oogopslag, soulvolle uitstraling en uiterlijk van een filmster”, schrijft The New York Times in een necrologie. Naarmate zijn reputatie groeide, werd Auster gezien als een bewaker van het rijke literaire verleden van Brooklyn - en als een inspiratiebron voor een nieuwe generatie romanschrijvers die vanaf de jaren negentig naar dat New Yorkse stadsdeel stroomden.

Lees ook

Interview. Het laatste interview van Paul Auster in De Morgen: ‘Ik probeer een levenslange obsessie te verklaren’

Paul Auster werd geboren in 1947, in Newark, New Jersey. Hij studeerde aan Columbia University en woonde in de jaren 70 een tijdje in Parijs. Zijn grote doorbraak was in 1985, met de publicatie van City of Glass, het eerste boek in de New York trilogie.

In totaal schreef Auster meer dan 30 boeken. Hij was bekend om zijn “zeer gestileerde, eigenzinnige postmodernistische fictie waarin vertellers zelden anders dan onbetrouwbaar zijn en de basis van de plot voortdurend verschuift”, zo schreef auteur Joyce Carol Oates in 2010. Zijn verhalen gaan vaak over thema’s als toeval en het lot. Veel van zijn hoofdpersonages zijn zelf schrijvers.

Diverse romans verschenen ook in Nederlandse vertaling. Behalve uiteraard De New York trilogie (1985-1986) waren dit onder andere Onzichtbaar (2010), Maanpaleis (2015) en Baumgartner (2023). Hij schreef ook filmscenario’s, onder meer voor de film Smoke uit 1995, met Harvey Keitel en William Hurt.

Auster was getrouwd met Siri Hustvedt, ook schrijver en “zijn literaire compagnon”, zoals hij haar noemde. Hij was al enige tijd ziek. In november vorig jaar zei hij in een interview dat hij echter nog lang niet van plan was om dood te gaan. “De artsen zijn redelijk hoopvol dat de radiotherapie me kan genezen. Ik hoop dat ze gelijk hebben, want ik heb nog een boel om voor te leven, ben nog niet van plan op te geven.” Het jaar ervoor had hij zijn boek Baumgartner gepubliceerd. Het bleek zijn laatste werk.