Live Gaza | Dodental in Gaza stijgt naar 34.654

De oorlog tussen Israël en Hamas dreigt te escaleren naar de hele regio. Volg hier de laatste updates.

red
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

UGent gaat niet in op eis studenten, bezetting gaat door

De UGent gaat niet in op de eis van studenten om de samenwerking met Israëlische instellingen stop te zetten. De studenten van de organisaties End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine zullen dan ook doorzetten met de geplande bezetting van een universiteitsgebouw, zo hebben ze zaterdag meegedeeld.

De actievoerders van End Fossil Gent en Ghent Students For Palestine eisen dat Gentse universiteit met een actieplan komt om enerzijds alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en anderzijds ook duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. Ze hadden de UGent voor een ultimatum gesteld: als er niet naar hun eisen werd geluisterd, zouden ze een universiteitsgebouw bezetten.

Geert Bourgeois, voorzitter van de raad van bestuur en Europarlementslid voor N-VA, zegt dat de universiteit "geen enkele uitzondering of afwijkende regeling zal invoeren voor een specifiek land. We beoordelen partner per partner, voor zover die betrokken is bij ernstige mensenrechtenschendingen", klinkt het tegenover het VRT-radionieuws. Bourgeois wijst erop dat er Israëlische universiteiten zijn die zich hier niet aan bezondigen en wel nog Palestijnse opinies aan bod laten. "Je moet zorgen dat er nog contacten overblijven", klinkt het.

De studenten melden nu dat ze hun acties zullen voortzetten. Ze willen van maandag tot en met woensdag een gebouw van de universiteit bezetten. Om welk gebouw het gaat en hoe laat de actie van start gaat, willen ze voorlopig niet meedelen.
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Dodental in Gaza stijgt naar 34.654

Er zijn al zeker 34.654 Palestijnen om het leven gekomen in Gaza sinds 7 oktober. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza in hun dagelijkse update. 77.908 anderen raakten al gewond, meldt het ministerie voorts. 
Ann-Sofie Dekeyser

Blinken: "Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza"

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag voor gesprekken over zo'n wapenstilstand.

"We wachten af of zij een 'ja' als antwoord kunnen geven op het staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars", zei Blinken over Hamas. Hij waarschuwde op dezelfde bijeenkomst echter ook dat een grote Israëlische aanval op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook onaanvaardbaar is. Israël heeft volgens hem geen plan voorgesteld om burgers te beschermen bij zo'n aanval. "Zonder een dergelijk plan kunnen we een grote militaire operatie in Rafah niet steunen, omdat de schade die dat zou aanrichten groter is dan wat acceptabel is," zei hij.

Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dat niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat verklaarden Egyptische bronnen vrijdag aan de Wall Street Journal.

Lees ook | Biden veroordeelt “gewelddadige” Gaza-protesten: “We zijn geen wetteloos land”
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Leestip 

Na veel blaffen lijkt in Ankara de tijd van bijten aangebroken. Onder grote binnenlandse politieke druk maakte de Turkse regering donderdagavond bekend alle handel met Israël stop te zetten. Dat de Turkse regering juist nu met deze vergaande en concrete stappen tegen Israël komt, heeft te maken met de uitslag van de lokale verkiezingen van 31 maart.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Lichaam van Israëli die beschouwd werd als gijzelaar teruggevonden in Israël

Het lichaam van Eliakim Livman (24), een Israëli van wie gedacht werd dat hij gegijzeld werd in de Gazastrook, is aangetroffen in Israël. Dat maakten het leger en zijn familie vrijdag bekend.

Livman stond in voor de beveiliging van het Nova-muziekfestival, dat aangevallen werd door gewapende leden van de militante Palestijnse organisatie Hamas op 7 oktober 2023. Hij werd vermoord tijdens het bloedbad op 7 oktober en zijn lichaam werd gevonden op Israëlisch grondgebied, zegt het leger in een persbericht.

De autoriteiten dachten tot nu dat hij een van de zowat 250 gijzelaars was die op 7 oktober meegenomen waren naar de Gazastrook. Het Israëlische leger weigerde in te gaan op vragen over de precieze omstandigheden van de vondst. Het gaf enkel aan in een persbericht dat het lichaam geïdentificeerd werd "dankzij aanwijzingen op het terrein en na een complex onderzoek van het Israëlische leger, de politie en het Nationaal Instituut voor Wetsgeneeskunde". Israëlische media berichten dat de lichaamsresten begraven lagen met die van een ander slachtoffer dat omkwam op het Nova-festival. 
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Al zeker 2.300 arrestaties in Gaza-protesten Amerikaanse studenten

In Amerika zijn na een week vol hevige protesten op universiteiten al meer dan 2.300 arrestaties verricht. Dat bericht persbureau Associated Press. Vanmorgen werd  een tentenkamp ontruimd aan de New York University, gisteren ontaardde een politie-interventie aan Columbia University in een grimmige clash met de studenten.

Israël heeft de protesten als antisemitisch bestempeld, terwijl critici zeggen dat Israël 'antisemitisme' als catch-all-beschuldiging gebruikt om de oppositie het zwijgen op te leggen. Hoewel sommige demonstranten zijn betrapt op antisemitische opmerkingen of gewelddadige bedreigingen, noemen de organisatoren van de protesten - van wie sommigen Joods zijn - het een vreedzame beweging om de Palestijnse rechten te verdedigen en te protesteren tegen de oorlog.

President Joe Biden heeft het recht van de studenten om vreedzaam te protesteren verdedigd, maar betreurt het geweld en de verstoring van het leven op de campus.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Hamas bevestigt bezoek aan Caïro zaterdag

Een delegatie van de Palestijnse militante groep Hamas zal zaterdag Caïro bezoeken. Dat meldde een Hamas-functionaris aan Reuters, in afwachting van een schriftelijke reactie op een Israëlisch voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van gijzelaars. Ook aanwezig op de besprekingen in Caïro is het hoofd van de CIA, William Burns.
Annebeau Hofkens

Zegevierende Labour-partij moet door Gaza-oorlog ook aan stemmen inboeten

Labour-leider Keir Starmer
Labour-leider Keir Starmer. AFP
 Labour boekte overduidelijke winsten in de Britse lokale verkiezingen, maar de Gaza-oorlog speelt de partij parten. Dat erkent ook partijleider Keir Starmer: "Er zijn wat plaatsen waar dat een grote factor bleek en dat begrijp en respecteer ik".

Labour ziet het aantal stemmers op verschillende plaatsen met grote moslimbevolkingen dalen. In grote steden zou meer groen gestemd zijn door moslims en kiezers die begaan zijn met de Palestijnse zaak. Starmer heeft al meermaals opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar is volgens de linkervleugel van de partij niet kritisch genoeg voor Israël.

Lees ook: Britten slachten Tories af, maar Sunak wijkt niet 
Annebeau Hofkens

CIA-directeur in Caïro voor Gaza-gesprekken

Het hoofd van de CIA, William Burns, zou aangekomen zijn in Caïro om deel te nemen aan onderhandelingen over Gaza. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een Egyptische veiligheidsbron en drie bronnen binnen de luchthaven van Caïro. 

De Egyptische hoofdstad heeft de afgelopen dagen ook delegaties van Hamas en Israël ontvangen. De partijen onderhandelen over een tijdelijk staakt-het-vuren en een vrijlating van de gijzelaars. 
Annebeau Hofkens

Op Werelddag van de Persvrijheid vraagt Biden aandacht voor gedode Palestijnse journalisten

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Persvrijheid vraagt Joe Biden in een statement onder andere aandacht voor Palestijnse journalisten in Gaza. "2023 was een van de meest dodelijke jaren voor journalisten in de recente geschiedenis. Een van de redenen daarvoor is de oorlog in Gaza, waar veel te veel, grotendeels Palestijnse, journalisten gedood zijn", aldus de Amerikaanse president. 

Gisteren kondigde Unesco aan haar wereldprijs voor persvrijheid toe te kennen aan alle Palestijnse journalisten in Gaza. Daar zouden volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten minstens 92 Palestijnse journalisten zijn gedood sinds 7 oktober.
Annebeau Hofkens

Londen sanctioneert Israëlische "extremisten" op Westelijke Jordaanoever

Het Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan twee "extremistische" groeperingen en vier individuen voor hun geweldplegingen op de Westelijke Jordaanoever. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart met een bericht op X dat de gesanctioneerden "aanvallen steunen, oproepen, uitvoeren en aanmoedigen". 

De twee radicale groeperingen zijn Hilltop Youth en Lehava, die een tweetal weken geleden allebei ook op de Europese sanctielijst verschenen vanwege hun mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever. Ook Noam Federman, Neria Ben Pazi, Eden Levi en Elisha Yered worden gesanctioneerd voor "flagrante mensenrechtenschendingen". 
Sinds 7 oktober is het geweld van Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever aanzienlijk toegenomen. Volgens de Verenigde Naties hebben er sinds oktober minstens 800 van die incidenten en aanvallen plaatsgevonden. 
Annebeau Hofkens

Aanklagers van het ICC waarschuwen voor intimidatie van het hof en zijn werknemers

Het Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt voor "individuen die dreigen met vergeldingsacties" tegen het internationale hof en zijn medewerkers. "Dergelijke dreigementen, zelfs als er geen gevolg aan wordt gegeven, kunnen een overtreding tegen de rechtsbedeling zijn", klinkt het in een statement van het ICC op X. 

In het statement wordt niet duidelijk gemaakt of de bedreigingen verbonden zijn aan het onderzoek dat momenteel loopt naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël of Palestijnse groepen. Israëlische en Amerikaanse media meldden deze week dat het ICC mogelijks arrestatiebevelen zou uitvaardigen tegen Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en andere Israëlische functionarissen. Dat veroorzaakte duidelijk spanning bij de Israëlische regering. Netanyahu drong Amerikaans president Biden erop aan het ICC daarin tegen te houden. 
Annebeau Hofkens

Minstens 34.622 Palestijnen gedood door Israëlisch leger, dat vannacht luchtaanvallen uitvoerde op Rafah

Het Gazaanse ministerie voor Volksgezondheid meldt dat sinds 7 oktober minstens 34.622 Palestijnen zijn gedood en 77.867 verwond door het Israëlische leger. 

In de laatste 24 uur vielen 26 slachtoffers, voegt het ministerie toe. Een deel daarvan is terug te brengen tot Israëlische luchtaanvallen op Rafah afgelopen nacht. Al Jazeera meldt dat zeven mensen, waarvan vier kinderen, werden gedood bij een bombardement op hun huis. 
Annebeau Hofkens

Franse politie intervenieert in Sciences Po

Gebouwen van Sciences Po werden geëvacueerd
Gebouwen van Sciences Po werden geëvacueerd. Reuters
In Parijs zou de Franse politie de Sciences Po universiteit zijn binnengedrongen om studenten uit de gebouwen van de prestigieuze universiteit te verwijderen. Dat meldt Reuters op basis van een getuige, die zag hoe de politie veel van de 70-tal demonstranten uit de universiteitsgebouwen meenam.

Franse studenten hadden gebouwen van Sciences Po bezet in protest tegen de oorlog en het Israëlisch geweld in Gaza. De protesten verliepen daar vreedzaam en volgens Reuters waren er ook geen tekenen van geweld toen de studenten uit de gebouwen werden gehaald. De universiteit heeft beslist vandaag de deuren gesloten te houden vanwege de aanhoudende protesten.

Lees ook: Ook in Frankrijk blokkeren studenten campussen uit protest tegen Gaza-oorlog
Annebeau Hofkens

VN-woordvoerder: Israëlische grondaanval in Rafah kan resulteren in "burgerslachting" 

Jens Laerke, woordvoerder van het VN-bureau voor humanitaire hulp (OCHA), zei vandaag dat een grondoperatie in Rafah "een slachting van burgers kan zijn". Hij voegt toe dat een grondoffensief ook "een enorme klap voor de humanitaire hulp in de hele strook" teweeg kan brengen. Een groot deel van de humanitaire hulp bereikt de Gazastrook immers via de grensovergang in Rafah. 

Op dezelfde briefing over Rafah vandaag gaf de WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie een rampenplan had voorzien mocht Israëlisch premier Netanyahu de inval verderzetten. "Maar dat plan is slechts een pleister", aldus Rik Peeperkorn. 
Annebeau Hofkens

Bekende Palestijnse dokter sterft in Israëlische gevangenis

Na meer dan vier maanden opsluiting is Adnan Al-Bursh, een prominente Palestijnse dokter, om het leven gekomen in Israëlisch gevangenschap. Dat meldden twee belangenorganisaties voor Palestijnse gedetineerden op donderdag. Zij leggen de schuld bij Israël en noemen de dood van Al-Bursh "een moord". De Israëlische autoriteiten zouden zijn lichaam nog in hechtenis houden. 

Al-Bursh, die hoofd was van de orthopedische afdeling van het Shifa-ziekenhuis, werd volgens de belangenorganisaties gearresteerd toen hij tijdelijk werkzaam was in het ziekenhuis van Al-Awada. Hij zou "om nationale veiligheidsredenen" opgesloten zijn in de Ofer-gevangenis, waar hij volgens een Israëlisch statement stierf op 19 april.

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie heeft herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken over Gazaans medisch personeel, dat doelwit blijft van Israëlisch geweld. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft in statement laten weten dat Al-Bursh de 496e gezondheidsmedewerker is die sinds 7 oktober door Israël is gedood.
Ellen De Muynck

Commentaar

Het is nu een cruciaal moment voor studenten, docenten en rectoren om het debat over ­Israël en Gaza op het hoogste mogelijke niveau te tillen, vindt chef buitenland Koen Vidal.
Ellen De Muynck

Turkije zet handel met Israël stop

Turkije heeft donderdag alle handelsbetrekkingen met Israël opgeschort, nadat het eerder in april al zijn export naar het land had beperkt. Dat heeft het Turkse ministerie van Handel bevestigd, nadat het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hierover eerder al had bericht. De nieuwe maatregelen blijven van kracht zolang Israël geen ononderbroken toevoer van humanitaire hulp naar Gaza toelaat, aldus het ministerie in een communiqué.

De Turkse minister van Handel zei er niet bij of de export van Azerbeidzjaanse olie naar Israël via de Turkse haven van Ceyhan door de beslissing wordt geïmpacteerd. Volgens analisten verliep tot voor kort nog zo'n derde van de Israëlische oliebehoefte via de haven van Ceyhan.

Turkije had vorige maand al de export van verschillende goederen - onder meer staal-, ijzer- en aluminiumproducten - naar Israël beperkt. Die beslissing werd toen ingegeven door het offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook en de groeiende woede onder de Turkse bevolking over het onderhouden van handelsbetrekkingen met Israël. (belga)