Hoe meer redders Rotselaar vinden, hoe meer er in de zwemzone kan worden gezwommen.
Foto: gemeente Rotselaar

Rotselaar betaalt deel opleiding van redders aan 'de Plas': "Hoe meer redders, hoe meer we zwemzone kunnen openen"

Wie redder wil worden aan 'de Plas' in Rotselaar, krijgt een deel van de opleidingskosten terug van de gemeente. De zwemzone trekt in de zomer veel zwemmers aan, maar geschoolde redders zijn niet makkelijk te vinden. "Met een financiële tegemoetkoming hopen we kandidaten een duwtje in de rug te geven", zegt burgemeester Jelle Wouters (ROX).

Zwemzone 'de Plas' op het domein Ter Heide in Rotselaar is een toeristische trekpleister in de ruime regio. Bij mooi, zomers weer trekt 'de Plas' honderden zonnekloppers naar de ligweide, het strand en het meer. Als er voldoende redders zijn, kan er ook gezwommen worden. Maar daar knelt het schoentje: geschoolde redders vinden, is niet altijd even makkelijk. 

Daarom geeft de gemeente Rotselaar nu een financiële tegemoetkoming aan wie de opleiding tot redder wil volgen. “Het is immers belangrijk dat redders goed opgeleid worden en de nodige attesten kunnen voorleggen. De opleiding en bijscholing Hoge Redder van de Vlaamse Trainingsschool kosten vandaag zo’n 290 en 60 euro”, zegt schepen voor Sport en Gezondheid Bart De Vos (N-VA). “Dankzij dit nieuwe reglement komt de gemeente nu financieel tussen voor 100 euro (opleiding) en 20 euro (bijscholing), ofwel een derde van de kosten."

Hoe meer redders, hoe meer er kan worden gezwommen

Veel redders aan 'de Plas' zijn studenten, voor wie zo'n opleiding niet goedkoop is. Met deze tegemoetkoming hoopt de gemeente dan ook kandidaat-redders een duwtje in de rug te geven. "Want hoe groter de groep redders waar we een beroep op kunnen doen, hoe meer we de zwemzone kunnen openen bij goed weer", zegt ook burgemeester Wouters. 

"Als er op die manier meer redders zich engageren, kan zeker en vast ook bekeken worden om de openingsuren uit te bereiden in mei, juni en september. Want in het voor- en naseizoen is de beschikbaarheid van redders de grootste uitdaging."

Meest gelezen