Antwerpse acteur Frank Vercruyssen krijgt opschorting van straf voor stiekeme naaktfoto's

De Antwerpse acteur Frank Vercruyssen heeft van de rechtbank in Antwerpen opschorting van straf gekregen voor het stiekem maken van naaktfoto's van een Franse actrice met wie hij in 2019 een kleedkamer deelde. Vercruyssen laat zich psychiatrisch begeleiden, stelt de rechter. 

De 58-jarige Vercruyssen had naar eigen zeggen al jaren een innige, lichamelijke vriendschapsrelatie met de ruim 20 jaar jongere Franse actrice, en was verliefd geworden op haar. Ze speelden in 2019 samen bij theatergezelschap Stan. Bij een van die optredens maakte Vercruyssen door middel van een app op zijn achtergelaten gsm foto's van de actrice toen die zich, naakt, aan het wassen was. De bal ging aan het rollen, toen het slachtoffer de praktijken had opgemerkt.

De actrice sloot een dading met het toneelgezelschap om haar contract te beëindigen, maar diende later in Frankrijk alsnog een klacht in. Het onderzoek werd overgeheveld naar Antwerpen en er volgde een huiszoeking. Die leverde inderdaad de vondst van naaktfoto's op.

Schuldinzicht

Het openbaar ministerie vorderde een jaar cel met uitstel, maar de rechtbank ging in op de vraag van de verdediging tot opschorting van straf. Volgens de rechter was er geen gezagspositie tegenover het slachtoffer, gezien de "horizontale hiërarchie" binnen het gezelschap, en is er schuldinzicht.

Vercruyssen, die sinds de feiten in 2020 publiek aan het licht kwamen nauwelijks nog aan de bak komt als acteur, laat zich al jaren psychiatrisch begeleiden. De rechtbank acht de feiten, die "getuigen van een gebrek aan respect voor de integriteit van het slachtoffer", wel bewezen en erkent dat ze "ongetwijfeld een onuitwisbare impact hadden".

Waarom noemt VRT NWS Frank Vercruyssen bij naam?

VRT NWS is normaal terughoudend om namen van verdachten te noemen. Frank Vercruyssen is wel een bekende naam in de theater-, televisie- en filmwereld. Zo won hij in 1995 de Joseph Plateauprijs, wat toen de belangrijkste Vlaamse filmprijs was, voor zijn rol in "Manneke Pis". Daarnaast speelde hij in verschillende bekende films en televisiereeksen mee. Daarom is het verantwoord om zijn naam te noemen, ook al omdat er geen discussie bestaat over zijn schuld.

Meest gelezen