Het netwerk van apotheken van Multipharma zal uitbreiden van 243 naar 331.
Foto: Multipharma

Multipharma koopt Goed-apotheken over van CM

De apotheekgroep Multipharma neemt de 88 apotheken van zorgretailer Goed, onderdeel van de Christelijke Mutualiteit (CM), over. Het Multipharma-netwerk wordt zo in één klap een derde groter.

Goed wil zich concentreren op zijn thuiszorgaanbod, met onder meer 36 thuiszorgwinkels. In dat kader werden in de zomer van 2023 de Goed-hoorcentra al overgenomen door Audika, en nu is er ook een overnemer gevonden voor de apotheekactiviteiten.

Er waren verschillende kandidaten - volgens de krant De Tijd bijvoorbeeld ook Colruyt -, maar finaal is het dus de coöperatie Multipharma geworden. Haar netwerk van apotheken zal zo uitbreiden van 243 naar 331.

De apotheekactiviteiten van Goed waren in 2023 goed voor een omzet van 169 miljoen euro en een operationele winst van 3,3 miljoen euro. De 436 medewerkers van de Goed-apotheken en van de apotheekgroothandel, die ook naar Multipharma gaat, blijven aan de slag, zegt Multipharma in een persbericht. Ook voor de patiënten en de klanten verandert er niets.

"De twee netwerken zijn voor het overgrote deel complementair: Multipharma is meer aanwezig in Brussel en Wallonië, en Goed meer in Vlaanderen", zegt Geert Reyniers, de CEO van Multipharma. Het is de bedoeling dat voor het einde van het jaar de naam 'Goed' op de apotheken verdwijnt en vervangen wordt door Multipharma.

De apotheken blijven voorlopig onafhankelijk werken, in afwachting van de afronding van de overname. Multipharma zal een overnamedossier indienen bij de mededingingsautoriteit. Er wordt niet gecommuniceerd over het overnamebedrag.

Focus op thuiszorgaanbod

Goed zal de opbrengst van de verkoop van de apotheektak investeren in de verdere uitrol van de reorganisatie en de versterking van haar thuiszorgaanbod, "waar de vraag naar zorgdiensten en hulpmiddelen om kwaliteitsvol thuis te wonen jaar na jaar sterk groeit". In het kader van de reorganisatie verdwijnen er 300 jobs bij de zorgretailer.

"De uitbating van de apotheken lag intussen verder van de kernopdracht die we voor Goed zien en waarop we vol willen inzetten", zegt Jan Kuyps, de CEO van Goed. Daarom werd er een overnemer gezocht. "Zelf focussen we met Goed vanaf de overdracht van de apotheken helemaal op het verkopen, verhuren en verstrekken van medische hulpmiddelen voor kwalitatieve thuiszorg."

De afdeling IMV is niet bij de overname inbegrepen. Dat is de afdeling die in opdracht van onder meer woonzorgcentra individuele doseringen van geneesmiddelen per uitreikronde aanbiedt. "Omwille van de samenhang met andere activiteiten van Goed aan dezelfde klanten, bekijkt Goed de strategische opties voor IMV los van de overname van de apotheektak", zo staat in een persbericht.

Meest gelezen