De makers van deze radiospot wensten telkens dat ze hem nooit hadden moeten uitzenden

Een radiospot voor elk dodelijk verkeersslachtoffer. Als je weet dat er vorig jaar 640 Belgen het leven lieten in het verkeer, weet je dat het een hele opgave is. Voor vzw Ouders van Verongelukte Kinderen is het echter een broodnodig signaal, want elke dode is er één te veel.

nkdr

In 2017 stierven in België 640 mensen in het verkeer. Dat is een daling van 13% in vergelijking met 2016, maar, zo klinkt het bij Ouders van Verongelukte Kinderen, vooral goed nieuws voor de statistieken. “Want los van een cijfer zijn die 640 verkeersdoden in de eerste plaats 640 mensen.”

Om dat feit tastbaar te maken en om te tonen dat 640 verkeersdoden nog steeds erg veel is, pakt de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen uit met een opmerkelijke campagne: een radiospot voor elk dodelijk slachtoffer. Met andere woorden, telkens iemand overlijdt in het verkeer, wordt in de radiospot melding gemaakt van dat slachtoffer, dat ‘cijfer in de statistieken’. En dit telkens opnieuw. Voor elk nieuw slachtoffer, meestal meer dan één per dag. Vanaf nu, tot het einde van het jaar. Want achter elk dodelijk verkeersslachtoffer schuilt een dwingende reden om ons gedrag dringend aan te passen: minder snel rijden, geen alcohol of drugs achter het stuur, niet bellen, sms’en, posten of delen op sociale media.

De eerste spot ging op donderdag 15 maart de ether in, met slachtoffer nummer 64. Ondertussen, vier dagen later, werd het spotje voor het 67ste slachtoffer al uitgezonden.

Wat doet Ouders van Verongelukte Kinderen

OVK heeft drie grote doelstellingen. Hun voornaamste taak is de opvang van ouders die een kind verloren in het verkeer. Ze organiseren bijeenkomsten waar ouders elkaar kunnen steunen.

Daarnaast wil de vzw met het SAVE-charter ook steden en gemeenten verkeersveiliger maken. Dat charter omvat verschillende doelstellingen die omgezet worden in een plan met acties zoals het veiliger maken van plaatsen waar veel kinderen en jongeren deelnemen aan het verkeer, maar ook bijvoorbeeld meer controles om de pakkans voor onverantwoordelijke weggebruikers te verhogen.

© red

OVK-leden gaan ook getuigen, onder meer in politiescholen, om ook toekomstige agenten te sensibiliseren en in secundaire scholen om jongeren bewust te maken van het belang van verkeersveilig gedrag. Eveline Berben is één van hen. Wij spraken haar vorig jaar over het belang van de vzw:

“Het helpt ontzettend om zo over je kind te kunnen praten en te weten dat je op die manier geholpen hebt om ervoor te zorgen dat er in de toekomst misschien een verkeersslachtoffer minder valt. Je merkt dat onze boodschap ook echt impact heeft op die jongeren, gewoon omdat ze merken dat het over een persoon gaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen