justitie

Honderd speurders vallen binnen bij Koerdische tv-zenders in Denderleeuw

Een geforceerde deur bij de studio’s van de Koerdische media.© belga

Meer dan honderd speurders hebben maandagnacht rond halfeen een huiszoeking uitgevoerd in het gebouw van de Koerdische televisiezenders Sterk TV en Medya Haber in Denderleeuw. Ons land deed dat op vraag van het Franse gerecht, dat een onderzoek heeft geopend naar de financiering van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Kubra Mayda

Tijdens de vier uur durende huiszoeking werd het hele gebouw doorzocht en werden onder meer mappen, laptops en andere technische apparatuur meegenomen. “Daarbij is ook heel wat schade aan het gebouw toegebracht”, zegt advocate Fien Schreurs. “Er zijn verschillende deuren opengebroken en de telecommunicatie werd afgesloten.” Op verschillende plaatsen is het vals plafond opengemaakt.

De huiszoeking gebeurde in het kader van een EOB, een Europees Onderzoeksbevel, en kwam er op vraag van het antiterreurparket van Frankrijk dat een onderzoek voert naar de financiering van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Frankrijk en ook de Europese Unie zien de PKK als een terreurorganisatie. Volgens ons land is de PKK, die eind jaren zeventig werd opgericht om een onafhankelijke Koerdische staat op te richten, geen terreurorganisatie. De PKK schuwde doorheen de jaren het geweld niet en is al decennialang een doorn in het oog van Turkije.

Recente feiten

Omdat België maandagnacht optrad op verzoek van Frankrijk kan het federaal parket voorlopig niet meer informatie geven. Het Franse antiterreurparket laat aan De Standaard weten dat er een gerechtelijk onderzoek is geopend voor feiten gepleegd tussen 2020 en 2024. De feiten worden gekwalificeerd als deelname aan een criminele samenwerking om een terroristische daad voor te bereiden, financiering van een terroristische organisatie, afpersing en poging tot afpersing door de PKK. In Frankrijk zelf werden maandag ook acht mannen gearresteerd in hetzelfde antiterreuronderzoek, aldus het Franse gerecht.

De Koerdische gemeenschapsorganisaties wijzen met de vinger naar Turkije. “Er zijn geen gerechtvaardigde redenen voor deze huiszoeking.” Volgens de organisatie Navbel “kan het geen toeval zijn” omdat er maandagnacht ook minstens negen onafhankelijke Koerdische journalisten zijn opgepakt in Turkije.

Operatie-Spoetnik

Het is niet de eerste keer dat er een politie-inval gebeurt bij de prominente Koerdische televisiezenders, die sinds 1995 uitzenden in ons land. In 1996 startte het federale parket de grootschalige operatie-Spoetnik. De bestuursleden van de tv-studio werden aangehouden en beschuldigd van het witwassen van geld dat afkomstig was uit terroristische activiteiten en mensenhandel. De verdediging kon aantonen dat anonieme getuigen, die hadden beweerd afgeperst te zijn door de PKK, in de realiteit waren gemanipuleerd door de rijkswacht.

Het proces tegen de zeventien verdachten in de Spoetnikzaak liep af op een sisser, net als het proces na de inval in 2008 en 2010.

Op 26 april 2012 vond er een huiszoeking plaats in het opleidingscentrum van de PKK in Lodelinsart. Op 16 januari 2013 ging het om drie huiszoekingen, meer bepaald in Luik, waar een omvangrijke som aan geld komende van fondsenwerving, in beslag werd genomen.