Voetbal Challenger Pro League: RSCA Futures

Kortrijkzaan Timon Vanhoutte verlengt bij Anderlecht tot 2027: “Ik steek nu veel op van Kasper Schmeichel”

Timon Vanhoutte klimt hoger dan Stefan Ingi Sigurdarson, de torenhoge spits van Patro Eisden.© Belga

Kortrijk -

Het zou perfect een vraag van Ben Crabbé in ‘Blokken’ kunnen zijn. Wie is de West-Vlaming in de A-kern van Anderlecht? Velen zullen het antwoord schuldig moeten blijven, want Timon Vanhoutte maakte nog geen minuten als doelman bij paars-wit. De 20-jarige Kortrijkzaan verlengde vorige week zijn contract bij Anderlecht tot 2027 en zal vooral matchen spelen bij RSCA Futures.

Koen Verdruye

Timon Vanhoutte streek in 2018 in Brussel neer en is er nu aan zijn zesde campagne bezig. Begin dit seizoen werd hij nog afgeremd door een knieblessure en zo miste hij de hele heenronde. Uiteindelijk keepte hij nadien nog twaalf matchen, de laatste vorige zaterdag tegen Club NXT. Geen onbekende club voor hem, want na zijn periode als piepjonge doelman bij KV Kortrijk speelde Vanhoutte tot de lente van 2018 voor Club Brugge.

Bij Anderlecht traint hij dagelijks met de A-kern samen met Kasper Schmeichel, Colin Coosemans en Mads Kikkenborg. “Ik heb al veel geleerd van Schmeichel, die een schat aan ervaring heeft. We praten met de andere doelmannen ook vaak over het vak en bekijken ook geregeld beelden. Zeker ik, als jonge doelman, steek daar veel van op.”

Van Vanhoutte zelf waren er dus slechts twaalf matchen om te analyseren. “Zowel voor mij als de kern is het een seizoen met ups en downs geweest. Een blessure aan de kruisbanden is altijd delicaat voor een doelman, maar ik kreeg hier goede begeleiding en ben blij dat ik er weer sta.”

Sterke persoonlijkheid

Er was dan ook geen twijfel in Neerpede om de West-Vlaming een nieuw contract te geven. CEO Sports Jesper Fredberg liet op de website van Anderlecht lovende woorden optekenen over Timon Vanhoutte. “Het vereist veel karakter om op deze manier terug te komen na een zware blessure. Timon heeft een sterke persoonlijkheid en boekt de laatste maanden duidelijk vooruitgang. We kijken ernaar uit om te zien wat de toekomst voor hem in petto heeft.”

Die directe toekomst zal zich vooral afspelen in de Challenger Pro League. “Het is de bedoeling dat ik ook volgend seizoen de matchen speel met RSCA Futures. Dat is het ideale platform om door te groeien.”

Wat voor een doelman is Timon Vanhoutte? “Goed op de lijn en op hoge ballen en toch ook wel meevoetballend, want sinds Vincent Kompany hier ooit is gepasseerd, is dat voetenwerk echt wel heel belangrijk geworden.”© Isosport

Daarom ook beklaagde hij zich nog geen seconde zijn beslissing van in 2018 om Club Brugge in te ruilen voor Anderlecht. “Het zijn twee grootmachten. En hoewel het qua resultaten de jongste jaren wel iets minder was op Anderlecht, is het toch nog steeds de grootste topclub van België.”

In Neerpede werd Timon Vanhoutte ook de doelman die hij vandaag is. “Goed op de lijn en op hoge ballen en toch ook wel meevoetballend, want sinds Vincent Kompany is dat voetenwerk echt wel heel belangrijk geworden”, zo leerde Vanhoutte, wiens Kortrijkse accent plaatsmaakte voor een gekuiste versie van Algemeen Nederlands met een Brabants accent.

Toch verloochent hij zijn roots niet, ook al woont hij tegenwoordig in Gent. “Dat ligt mooi tussen Kortrijk en Brussel, maar ik ga wekelijks ook nog thuis langs in Harelbeke, waar mijn ouders nu wonen. Ik heb ook nog veel vrienden in Kortrijk, supporters van de Veekaa ook, dus ik volg het nog op de voet. Ik hoop dat ze toch nog in de Jupiler Pro League kunnen blijven. En wie weet kan ik ooit nog eens tegen KV Kortrijk spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus