Asielzoekers die bij Wimereux vertrekken om de oversteek van het Kanaal te maken naar het Verenigd Koninkrijk. (Archieffoto)
Foto: Reuters

Minstens 5 migranten, onder wie 1 kind, overleden bij poging om Kanaal over te steken

In Frankrijk, ter hoogte van het strand van Wimereux, zijn afgelopen nacht zeker 5 migranten omgekomen bij een poging om het Kanaal over te steken, 47 mensen werden gered, dat heeft de Franse politie bevestigd. Het trieste ongeval gebeurde terwijl het Verenigd Koninkrijk de omstreden Rwanda-deal goedkeurde, een deal bedoeld om migranten te ontraden om de oversteek per boot te maken. 

Bij de dodelijke slachtoffers zijn 3 mannen, 1 vrouw en een zevenjarig meisje, dat meldt de prefectuur van Pas-de-Calais. De hulpdiensten hebben 47 vluchtelingen en migranten kunnen redden. "4 geredde mensen werden naar een ziekenhuis gebracht. Ze lopen geen acuut risico om te overlijden", zei iemand van de lokale autoriteiten. "Hij voegde eraan toe dat meer dan 50 mensen besloten op de boot te blijven en hun reis naar Groot-Brittannië voort te zetten."

Een boot met 112 mensen vertrok om 5 uur van het strand van Wimereux. "Nadat de boot een eerste keer was gestrand op een zandbank, ging die weer op zee", zei de prefectuur Pas-de-Calais voorts. "Het vaartuig was overbeladen met mensen, waardoor er verschillende slachtoffers vielen."

De boot waagde de oversteek bij een kalme zee en een heldere hemel, maar de temperatuur kwam slechts enkele graden boven het vriespunt uit. 

Bekijk: Franse politie probeert te voorkomen dat een rubberbootje vertrekt in Calais

Videospeler inladen...

3 helikopters en meerdere schepen zijn op zoek naar slachtoffers. Het Franse schip Abeille Normandie zou al heel wat mensen van zee hebben gehaald. De hulpdiensten hebben de dijk bij Wimereux over een afstand van een honderdtal meter afgesloten.

Volgens Franse media waren er 's ochtends erg veel mensen op het strand die de oversteek wilden maken. Er zouden ook meerdere boten zijn vertrokken. Al is het niet duidelijk hoeveel vaartuigen in totaal de oversteek probeerden te maken.

Omstreden Rwanda-deal goedgekeurd

Het ongeval gebeurt tijdens de goedkeuring van het controversiële Rwanda-wetsontwerp door het Britse parlement. Door het ontwerp kunnen mensen die per boot illegaal het land binnenkomen, op het vliegtuig gezet worden naar Rwanda. 

Het wetsontwerp zat bijna 2 jaar geblokkeerd in een pingpongspel tussen de 2 kamers van het Britse parlement. Maar uiteindelijk is het de Britse premier Rishi Sunak gelukt om de deal goedgekeurd te krijgen.

Toch is er veel kritiek op het plan, onder meer de Verenigde Naties vragen de Britse regering om het ontwerp opnieuw in overweging te nemen. Mensenrechtenorganisaties vinden het een "beschamend voorstel".

Al 6.000 asielzoekers dit jaar Kanaal overgestoken

De Conservatieve premier Sunak wil met dit plan asielzoekers met bootjes ontraden naar het Verenigd Koninkrijk te komen. Dit jaar hebben al meer dan 6.000 vluchtelingen en migranten het Kanaal overgestoken, volgens de BBC. Dat is een stijging van zo’n 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de Britse regering komt dit onder meer omdat de mensensmokkelaars steeds grotere boten gebruiken en steeds meer mensen op elkaar stapelen in de boten.

Ook vanmorgen stonden er veel vluchtelingen en migranten op het strand in Frankrijk om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, ondanks de deal. Het valt af te wachten of het wetsontwerp effectief een ontradend effect zal hebben. 

Ook 1 dode migrant bij Djibouti, 19 lichamen bij Tunesië gevonden

Voorts heeft ook de Tunesische kustwacht 19 lichamen van migranten uit de Middellandse Zee gehaald. Ze zaten op een bootje dat het Italiaanse eiland Lampedusa probeerde te bereiken. Dit jaar stierven al bijna 200 migranten die vanuit Tunesië naar Italië probeerden te geraken.

Ook voor de kust van het Oost-Afrikaanse land Djibouti zijn zeker 16 mensen om het leven gekomen nadat hun boot zonk. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gemeld. Nog eens 28 anderen worden vermist. Er waren 77 mirganten aan boord, onder wie minstens één kind. Er zijn momenteel zoek- en reddingsoperaties aan de gang, door de lokale autoriteiten en de IOM  klinkt het op X. 

De zogenaamde 'oostelijke route', die migranten uit de Hoorn van Afrika gebruiken om via Jemen naar Saoedi-Arabië te varen, wordt door het IOM beschouwd als "een van de gevaarlijkste en meest complexe migratieroutes in de hele wereld".

In 2023 zouden volgens schattingen minstens 698 mensen omgekomen zijn via deze oostelijke route. Naast verdrinking komen mensen er om het leven door honger, dorst en sanitaire risico's of door toedoen van smokkelaars en andere criminelen.

Meest gelezen