Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

#MeTooFoot: Franse vrouwen betast in feestgedruis na WK finale

Politie grijpt in na het uit de hand gelopen finalefeest in Frankrijk.Beeld EPA

In het feestgedruis na de winst van Frankrijk op het WK voetbal zijn tientallen vrouwen geïntimideerd, aangerand of aangevallen. Dat melden ze op Twitter onder de hashtag #metoofoot.

Sinds zondagavond verschijnen verhalen online van vrouwen die beweren slachtoffer te zijn geworden van intimidatie of aanranding tijdens de viering van de Franse overwinning op het WK. De incidenten speelden zich meestal af in Parijs, schrijven Franse media, maar ook in andere steden zoals Rouen of Lyon, in fanzones, bars of op het openbaar vervoer. De vrouwen beschrijven hoe ze werden beetgepakt bij borsten of billen, of hoe ze een tong in hun mond gedrukt kregen.

"Vreselijke avond"

Een vrouw onder de naam Kateya deelde als eerste haar ervaringen. "Ik zal jullie de vreselijke avond laten zien die mannen gisteravond bij vrouwen hebben veroorzaakt", schrijft ze, met screenshots van verhalen van slachtoffers. Na haar berichten regende het tweets van vrouwen die soortgelijke ervaringen hadden.

Twitter bericht wordt geladen...

Zo zegt een vrouw dat een man de chaos op de Champs-Élysées heeft gebruikt om haar te betasten. "Het enige wat ik mij van de overwinning van Frankrijk kan herinneren, is dat ik seksueel ben belaagd."

Een andere vrouw beschrijft dat een dronken man haar probeerde te zoenen, schrijft Europe1. "Ik duwde hem weg en toen pakte hij me bij de nek. Hij zei: "We hebben gewonnen, wat had je dan gedacht?"

De politie had na de overwinning de handen vol aan geweldplegingen, rellen en plunderingen. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...